China a inregistrat in iulie, pentru a treia luna consecutiv, un excedent comercial record de 14,61 miliarde dolari, ridicand valoarea excedentului pe primele sapte lui ale acestui an la 75,95 miliarde dolari, a anuntat agentia China Noua, citand date furnizate de autoritatea vamala chineza.

Luna trecuta, exporturile Chinei s-au cifrat la 80,34 miliarde dolari, in crestere cu 22,6 la suta comparativ cu luna iulie 2005, in timp ce importurile s-au cifrat la 65,72 miliarde dolari, ritm anual de crestere de 19,7 la suta. Excedentul comercial al Chinei a inregistrat deja valori record in luna mai si iunie a acestui an (13 miliarde dolari si respectiv 14,5 miliarde dolari), informeaza Rompres.

Pe ansamblu, in prima jumatate a acestui an, China a inregistrat un excedent comercial de 61,45 miliarde dolari, in crestere cu 54,9 la suta comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Excedentul de 75,95 miliarde dolari acumulat in primele sapte luni ale acestui an risca insa sa provoace noi frictiuni intre China si partenerii sai comerciali occidentali.

Tensiunile sunt sporite in special in relatia Chinei cu SUA, avand in vedere ca anul trecut China a inregistrat din schimburile comerciale cu SUA un excedent de 202 miliarde dolari, adica mai mult decat excedentul balantei comerciale globale a Chinei in 2005 dat fiind faptul ca China a inregistrat deficite comerciale in schimburile cu alte tari.

Marea majoritate a expertilor estimeaza ca Beijingul nu este pregatit sa rezolve problema excedentelor comerciale excesive care ii provoaca probleme atat in relatiile cu partenerii comerciali cat si pentru propriul model de dezvoltare. Guvernul chinez ar dori ca cresterea economica a tarii sa fie mai putin dependenta de comertul exterior si au luat mai multe masuri pentru a creste consumul intern, fara prea mult succes pana in prezent.