„Practic, asistam la un razboi economic deschis intre UE/NATO si Rusia, care, s-ar putea prelungi, dat fiind ca economia Rusiei este mult mai rezistenta in prezent la socuri comparativ cu finalul anilor 1990, aspect reflectat de comportamentul binomului investitii / economisire pe parcursul ultimului deceniu (graficul al patrulea)”, anunta raportul citat.

Economistii subliniaza faptul ca declinul cotatiilor la titei din perioada recenta se va reflecta pozitiv in sfera consumului privat din tarile importatoare (inclusiv Romania), dar ar putea contribui la intensificarea crizei economice din Rusia. Totodata, in Zona Euro am putea asista la fenomenul de deflatie (data fiind ponderea componentei energetice in cosul de consum), ceea ce va determina BCE sa initieze noi masuri de relaxare monetara.

Specialistii Bancii Transilvania mentioneaza ca evenimentele macro-financiare globale recente reflecta intarirea suprematiei economice si geo-politice a SUA, dar si noul model de lideranta (slabirea economica a altor state fara razboi). Totodata, analistii subliniaza ca semnalele care vor fi emise astazi de FED (ultima sedinta din 2014) sunt importante pentru dinamica pietelor financiare pe termen scurt.

Citeste si:

Intensificarea perceptiei de risc si a volatilitatii pe pietele financiare internationale in perioada recenta a fost determinata de incidenta simultana a mai multor factori:

1. Declinul sever al cotatiilor internationale la titei (cu peste 25% in ultimele patru saptamani, la 55 USD/baril) si alte bunuri, cu impact nefavorabil pentru economiile si valutele tarilor producatoare si exportatoare de petrol (Rusia, Mexic, Norvegia, Australia, etc);

2. Proximitatea demararii procesului de normalizare a ratei de dobanda de politica monetara in Statele Unite, mai ales in contextul dinamicii recente a indicatorilor macroeconomici, care confirma faptul ca prima economie a lumii se afla in plin ciclu economic (sentimentul consumatorilor a atins maximul de la inceputul anului 2007, climatul din piata fortei de munca continua sa se amelioreze, etc);

3. Criza economico-financiara din Rusia, care a determinat banca centrala sa intervina agresiv (majorand rata de politica monetara de la 5.5% la inceputul anului la 17% in prezent) pentru a contracara presiunea iesirilor de capital din a opta economie a lumii (PIB de 2 trilioane de dolari in prezent, conform estimarilor Fondului Monetar International).