Aurul este apreciat la nivel global și astăzi, pentru valoarea și istoria sa, inclusiv ca investiție de refugiu în perioade economice complicate. Este metalul prețios către care investitorii se orientează mai ales atunci când alte monede nu dau randamentul dorit. Spre deosebire de valutele pe suport de hârtie, de monede sau de alte active fără o valoare intrinsecă, aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul timpului. Oamenii văd în acest metal o modalitate de a păstra și transmite averea de la o generație la alta. Încă din cele mai vechi timpuri i s-au apreciat calitățile unice, cum ar fi oferta limitată. La sfârșitul anului 2022, estimările arătau că aproximativ 209.000 de tone de aur - în valoare de 12 miliarde de dolari - au fost extrase de-a lungul istoriei.

Din punct de vedere istoric, aurul a reprezentat o protecție sigură împotriva inflației. Prețul său tinde să crească atunci când crește și costul vieții, spre deosebire de bani, a căror valoare se depreciază. În plus, aurul își păstrează valoarea nu doar în perioadele de incertitudine financiară, ci și în situații de incertitudine geopolitică. Investițiile în aur pot părea un concept abstract, un apanaj al aristocrației. Însă, dezvoltarea platformelor de tranzacționare și evoluția tehnologiei, în general, au făcut ca investițiile în aur să fie mult mai accesibile, chiar și pentru micii investitori.

Aurul cotat la bursă reprezintă prețul la care se poate cumpăra sau vinde o uncie de aur (aproximativ 28,35 grame) la un moment dat. Există două tipuri de preț în funcție de piața pe care se tranzacționează: spot și futures. Prețul spot reprezintă valoarea aurului la acel moment și fluctuează continuu. Prețul aurului pe piața futures este valoarea la care cumpărătorii sau vânzătorii își vor deconta contractul la o dată ulterioară.

Un contract pentru diferență (CFD) permite traderilor să speculeze viitoarele mișcări de piață ale unui activ suport, fără a deține sau a lua efectiv în primire acel activ. Valoarea unui CFD nu ia în considerare valoarea activului de bază, ci doar variația de preț între momentul intrării și cel al ieșirii din tranzacție. CFD-urile pe aur au ca activ de bază contractele futures pe aur. Costurile de tranzacționare a CFD-urilor includ un cost de finanțare (în anumite situații) și un spread, adică diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare în momentul tranzacționării.

Costul de finanțare apare în condiția plasării unei tranzacții ca urmare a faptului că pozițiile deținute overnight (peste noapte), pentru un produs, sunt considerate o investiție (iar furnizorul sau brokerul a ”împrumutat” traderului bani, prin mecanismul de levier, pentru a cumpăra activul). De obicei, traderilor li se percepe o dobândă pentru fiecare zi în care dețin poziția. Comparativ cu investițiile tradiționale, CFD-urile cu activ suport pe contractele futures pe aur pot fi tranzacționate aproape 24 de ore pe zi în timpul săptămânii și oferă posibilitatea de a profita de oportunitățile de tranzacționare indiferent de direcția pieței (creștere sau scădere).

În timp ce CFD-urile prezintă o alternativă la investițiile tradiționale, acest tip de instrument prezintă și o serie de provocări. Amintim aici volatilitatea crescută a prețurilor, costul sub forma spread-ului la intrări și ieșiri din tranzacții, precum și efectul de levier caracteristic CFD-urilor care accentuează atât potențialul de câștig, cât și pe cel al pierderilor.

Posibilitatea de a deschide tranzacții long sau short, alături de faptul că CFD-urile sunt produse tranzacționate cu levier, fac din acestea unele dintre cele mai populare moduri de trading pe termen scurt. Instrumentele CFD sunt disponibile pe platforma XTB prin crearea unui cont gratuit, iar investiția se poate realiza fără o sumă minimă, valoarea poziției depinzând de parametrii tranzacției. CFD-urile sunt instrumente complexe, motiv pentru care este recomandată o perioadă de ”antrenament” pe un cont de training. Perioada de învățare poate fi completată prin parcurgerea programelor educaționale disponibile pe site sau în platforma XTB.

XTB este o companie de investiții listată la bursă și clasată printre cele mai mari din lume, care oferă investitorilor de retail acces rapid la o gamă largă de produse de investiții. Cu aproape 20 ani de experiență, misiunea companiei este de a ușura procesul investițional și a ajuta investitorii să își perfecționeze strategiile. Chiar dacă aceștia și-au modificat interesele pe măsură ce au apărut noi instrumente investiționale, aurul a rămas unul dintre activele de interes, având ca principal argument testul timpului. În acest context, cererea de aur a crescut în rândul investitorilor. Mulți încep să considere mărfurile, în special aurul, drept o clasă de investiții în care ar trebui alocate fonduri. De exemplu, SPDR Gold Trust (GLD) a devenit unul dintre cele mai mari și mai frecvent tranzacționate fonduri tranzacționate la bursă (ETF) din Statele Unite.

Afinitatea investitorilor pentru aur apare și din dorința de diversificarea a portofoliilor, pentru a evita variații semnificative. Cheia diversificării constă în găsirea unor investiții care nu sunt strâns corelate între ele. Din punct de vedere istoric, aurul a avut o corelație negativă cu acțiunile și alte instrumente financiare. Investitorii utilizează aurul cu acțiuni și obligațiuni într-un portofoliu pentru a reduce volatilitatea și riscul general.

Chiar dacă prețul aurului poate fi volatil pe termen scurt, metalul și-a menținut valoarea pe termen lung. În general, mișcările prețului aurului depind de ofertă, de cerere și de comportamentul investitorilor. Deoarece metalul este adesea folosit ca protecție împotriva inflației, ritmul creșterii prețurilor, dar și așteptările cu privire la nivelurile viitoare ale inflației, pot avea un impact asupra prețului aurului. În plus, deteriorarea condițiilor economice îi poate susține valoarea, deoarece metalul este văzut ca o investiție relativ sigură în vremuri dificile.

Sursa foto: XTB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri