Tariceanu: Finantarea domeniului cercetarii va atinge 1% din PIB in 2007

Finantarea din domeniul cercetarii va atinge, anul viitor, 1% din PIB, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul intalnirii cu comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janez Potocnik.

Seful executivului a spus ca Guvernul roman acorda o atentie deosebita domeniului cercetarii, precizand ca bugetul alocat in 2006 pentru cercetare a fost mai mare cu 80% comparativ cu anul trecut si a subliniat ca Romania va aplica si va respecta Agenda Lisabona, informeaza NewsIn. Uniunea Europeana a stabilit, la Summitul de la Lisabona din 2000, obiectivul de a deveni, pana in 2010, cea mai competitiva economie mondiala bazata pe informatii si cunoastere.

Premierul a mai spus ca Guvernul a reformat modul de finantare a domeniului cercetarii, prin alocarea banilor pe proiecte. Comisarul european pentru stiinta si cercetare a declarat ca este important ca Romania sa utilizeze fondurile structurale, care vor veni de la Uniunea Europeana dupa aderare, pentru dezvoltarea capacitatii institutiilor si a personalului din domeniul cercetarii si sa incurajeze companiile private sa investeasca in proiectele din domeniul cercetarii.

Oficialul european a subliniat totodata ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru a mentine in tara cercetatorii bine pregatiti profesional. Janez Potocnik a spus ca Romania indeplineste criteriile din domeniul cercetare-dezvoltare, acest capitol fiind marcat cu stegulet verde. Intrevederea premierului roman cu comisarul european pentru stiinta si cercetare face parte din seria intalnirilor de evaluare convenite cu oficialii europeni pentru evaluarea progreselor Romaniei in vederea integrarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri