Directorul Fondului Monetar International pentru Europa, Poul Mathias Thomsen, se va intalni vineri cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Ciolos, dar si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta despre evolutiile si perspectivele economice si politicile viitoare.

"Poul Thomsen, director al Departamentului European al FMI, va efectua o vizita la Bucuresti pe 4 decembrie 2015, ca parte a vizitelor sale regulate in tarile din regiune. El are programate intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Ciolos, guvernatorul Mugur Isarescu si alti omologi, pentru a discuta despre evolutiile si perspectivele economice si politicile viitoare", a declarat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, intr-o informare transmisa vineri, potrivit Mediafax.

Administratia Prezidentiala a anuntat joi ca presedintele Klaus Iohannis va avea vineri, de la ora 10.00, o intalnire cu Thomsen, aceasta fiind prima intrevedere dintre oficialul FMI si seful statului.

Discutiile au loc in contextul in care fostul Guvern condus de Victor Ponta intentiona sa solicite un nou Acord cu Fondul Monetar International, insa vizita delegatiei FMI din luna octombrie a fost marcata de incertitudine cu privire la sansele unui astfel de demers.

Klaus Iohannis a avut, pe 20 octombrie, o intalnire cu delegatia FMI, in urma discutiilor Administratia Prezidentiala anuntand ca exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line.

Citeste si:
Dancila: Sa ii dea Dumnezeu gandul bun lui Iohannis si sa ma voteze
Dancila, dupa ce a iesit din...

In conditiile in care "exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line", in cadrul intrevederii cu delegatia FMI, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

La finalul lunii septembrie, fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici anunta ca Romania va cere in mod oficial FMI, in acest an, incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, si nu pe deficitul bugetar.

Delegatia FMI a plecat din Romania pe 21 octombrie, transmitand ca incurajeaza Guvernul sa implementeze guvernarea corporativa "in maniera acoperitoare" si sa impulsioneze mediul privat sa se implice in intreprinderile de stat, prin privatizari, dar avertizeaza ca progresele catre convergenta economica vor fi lente fara a moderniza infrastructura de transport.

Fondul a recomandat, totodata, ca politica monetara sa nu fie relaxata imediat, avand in vedere relaxarea fiscala expansiva din 2016, cresterea rapida a salariilor si incertitudinile de pe pietele financiare globale.

Citeste si:
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune
Croitoru, BNR: O crestere a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Retelele de internet din Bucuresti, mai stabile decat in Olanda