“In momentul in care o garantie poate fi anulata prin vointa unui tert, a debitorului, atunci bancile dau credite Prima Casa fara garantia statului, ceea ce este imposibil, pentru ca programul nu poate exista decat in masura in care garantia este mentinuta”, a declarat viceguvernatorul BNR, apreciind ca forma in care se regaseste in prezent propunerea legislativa anuleaza toate garantiile, inclusiv cea a statului.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a apreciat ca aceasta situatie, in care bancile ar da credite fara garantia statului, s-ar traduce printr-un default suveran, adica statul si-ar anula singur garantiile emise. "De aceea, BNR considera ca unul dintre primele modificari ale actualei propuneri legislativeeste exceptarea explicita a programului Prima Casa", a declarat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul a mai declarat ca daca darea in plata isi propune sa ii ajute pe cei in nevoie, ar fi util sa se defineasca, in legislatie, cine sunt persoanele in nevoie si a afirmat ca BNR va putea da propuneri si in acest sens, daca va fi nevoie. Totodata, Bogdan Olteanu a apreciat ca inlocuirea termenului de "persoana fizica" cu cel de "consumator" este un pas inainte si ca definirea exacta a beneficiarilor darii in plata este extrem de importanta.

Citeste si:

Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa discute marti cererea de reexaminare a legii privind darea in plata a imobilelor ipotecate, trimisa de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului pe 18 decembrie, insa insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Forma trimisa la promulgare de Parlament a fost criticata si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Centrala Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a adus cinci amendamente proiectului in urma retrimiterii in Parlament de catre presedinte.