Romania va avea un raport pozitiv din partea Comisiei Europene pe capitolele Energie si Politica Industriala, la fel si in privinta privatizarii distributiilor de electricitate sau a companiilor din industria de aparare, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.

"Pe energie si pe politica industriala nu vom avea nicio problema. A existat o ingrijorare recenta a Comisiei Europene legata de lansarea la privatizare a ultimelor trei distributii de electricitate, dar am rezolvat problema, strategia de privatizare a acestora fiind deja finalizata. Mai puteau fi exprimate ingrijorari legate de lansarea la privatizare a companilor din industria de aparare, dar in aceasta luna am scos la vanzare cinci sau chiar sase societati, printre acestea Arsenal Resita si Fabrica de Avioane Craiova", a spus ministrul Economiei, citat de NewsIn.

Potrivit lui Seres, anuntul pentru lansarea la privatizare a ultimelor trei distributii de energie electrica ar putea aparea in luna noiembrie a acestui an."Vom vinde 33% din fiecare distributie, vanzarea propriu-zisa fiind urmata de o majorare de capital pe care noul actionar ar trebui sa o faca astfel incat sa ajunga sa controleze pana la 51% din companie. Daca la sfarsitul lunii octombrie, strategia va fi aprobata, in noiembrie va fi publicat anuntul de privatizare, iar ofertele neangajante ar trebui sa apara undeva in decembrie. Mai departe, pe aceeasi logica, vom incepe sa primim oferte angajante la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie a anului viitor," a mai aratat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

In ceea ce priveste privatizarea producatorilor de energie electrica, Seres a afirmat ca in afara microhidrocentralelor scoase la vanzare de catre Hidroelectrica, MEC va da cel mai probabil la finele lunii octombrie anuntul privind intentia de trecere in proprietate privata a complexelor energetice Turceni si Rovinari. Comisia Europeana va publica in data de 26 septembrie raportul de monitorizare pentru Romania si Bulgaria.

Bulgaria si Romania au semnat in aprilie 2005 un tratat de aderare la UE care prevede intrarea lor in Uniune la 1 ianuarie 2007, dar care permite Celor 25 sa amane aderarea cu un an, la recomandarea Comisiei, daca cele doua tari nu sunt "in mod evident" suficient pregatite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri