Masa salariala a ajuns la 52 mld. euro in 2015

Masa salariala totala din Romania a ajuns anul trecut la valoarea de 51,7 miliarde de euro (in crestere cu circa 6% fata de anul 2014), ajungand la o pondere de 31,2% din PIB, potrivit datelor provizorii publicate de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.

Fata de anul 2014, masa salariala din Romania a crescut cu 2,9 miliarde de euro, ca urmare a cresterilor succesive de salarii din sectorul bugetar, dar si ca urmare a cresterii salariului minim, potrivit Mediafax.

„Anul trecut au fost vreo sapte tipuri de crestere a salariilor in sectorul bugetar, unele la inceputul anului, unele incepand cu luna octombrie si altele din decembrie. In plus, s-au pierdut o serie de procese in favoarea angajatilor si cred ca sumele primite esalonat de angajatii din sectorul bugetar intra tot in calculul masei salariale”, a spus Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa.

Anul trecut, salariul minim a crescut de doua ori, o data cu 8,3% (pana la 975 de lei brut pe luna in perioada ianuarie-iulie) si inca o data cu 7,7% (pana la 1.050 de lei brut pe luna).

Desi masa salariala a Romaniei a crescut in ultimul an, angajatii romani mai au de „recuperat” inca 4,2 miliarde de euro pierdute fata de anul 2008, cand masa salariala a ajuns la 55,9 miliarde de euro, acela fiind cel mai ridicat nivel inregistrat din 2004 pana in prezent (potrivit datelor disponibile pe site-ul Eurostat).

Citeste si:
Varujan Vosganian: Masa salariala bugetara va avea la anul o crestere
Varujan Vosganian (ALDE):...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri