Cifra de afaceri din comertul cu motociclete si autovehicule a crescut cu 14,9% in luna mai fata de aceeasi perioada din 2015, ritm identic cu cel din martie si aprilie, in timp ce afacerile din serviciile prestate populatiei s-au majorat in a cincea luna a anului cu 10,5%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS)

In aprilie, ca si in martie, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut tot cu 14,9%, fata de aceeasi perioada din anul anterior, in timp ce afacerile din serviciile prestate populatiei au avansat cu 9,6%. Cumulat pe primele cinci luni, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut cu 15,9% fata de perioada ianuarie-mai 2015, in timp ce serviciile prestate populatiei au avansat cu 13,2%, conform News.ro

Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut in mai cu 12,4% fata de a cincea luna din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 10,7%. In luna mai, cea mai mare crestere - cu 24,9% fata de mai 2015, pe serie bruta - s-a inregistrat la vanzarile de autovehicule.

De asemenea, comertul cu motociclete a urcat cu 15,8%, iar afacerile din intretinerea si repararea autovehiculelor au avansat cu 15,9% fata de a cincea luna din 2015, arata datele INS.

Pe partea de servicii prestate populatiei, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in luna mai la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare, unde afacerile s-au majorat cu 32,3% fata de a cincea luna a anului trecut, si la agentii de turism, cu un plus de 18%.

Consumul populatiei a primit un stimul, de la inceputul acestui an, prin reducerea cotei generale a taxei pe valoarea adaugata (TVA), de la 24% pana la 20%.

De asemenea, salariile au crescut cu 14,2%, in medie, in luna mai 2016 fata de aceeasi luna a anului trecut, arata datele oficiale. De la 1 mai, salariul mediu pe economie din Romania a fost majorat cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Date publicate anterior de catre INS au aratat ca cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a avansat in primele cinci luni ale acestui an cu 18,4% fata de aceeasi perioada din 2015, sustinuta mai ales de vanzarile de alimente.
Ritmul de crestere este unul record dupa 2008.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Doua treimi din profitul din comert apartine retailerilor straini