Ministerul Economiei propune prin intermediul unui proiect de Ordonanta, ca datoriile intre mai mult de trei firme sa poata fi compensate online, pentru ca timpul alocat operatiunilor de compensare, cat si decontarile intre partenerii de afaceri sa fie reduse la cateva minute. In ultimii 16 ani, prin mecanismul creat in acest scop s-au compensat arierate de 62 miliarde euro, conform datelor oficiale.

Legislatia privind mecanismul de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente a fost introdusa in 1999, perioada in care economia romaneasca era grav afectata de blocaj financiar, si nu a mai fost modificata in ultimii 15 ani, conform News.ro.

“Este necesara actualizarea OUG nr. 77 / 1999 pentru a permite ca mecanismul de compensari sa se desfasoare online, iar dupa validarea unui circuit de compensare de catre Serviciul de Compensari din cadrul CPPI - Sucursala Bucuresti, agentii economici sa-si poata emite ordinele de compensare pe baza procesului verbal al sedintei de compensare ce va fi disponibil in format electronic in cadrul aplicatiei online”, se arata in nota de fundamentare a proiectului publicat in dezbatere de Ministerul Economiei.

Pana acum, firmele trebuiau sa se prezinte la sediul CPPI Bucuresti sau la sediile centrelor teritoriale pentru compensarea datoriilor.
In perioada 1999-2015 s-au compensat datorii intre firme in valoare de 62,7 miliarde euro, care corespnde unei medii anuale de circa 4% din produsul intern brut (PIB).

“Prin folosirea sistemului online de compensare, timpul alocat operatiunilor de compensare si decontarilor intre partenerii de afaceri poate fi redus la cateva minute”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Mecanismul de compensari este unicul sistem non-monetar ce poate reduce arieratele dintre companii. Sistemul de compensari se foloseste atunci cand intr-un circuit de compensare participa trei sau mai multe firme.

Sursa foto: Antonio Guillem / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri