Potrivit estimarilor exprimate, in luna octombrie in cadrul anchetelor de conjunctura, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru trimestrul IV o crestere a activitatii din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii si o scadere a activitatii din constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, informeaza INS. Pentru toate domeniile cuprinse in cercetare se mentine prognoza de crestere a preturilor.

Estimarile pentru perioada octombrie-decembrie 2006 evidentiaza mentinerea tendintei pozitive, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +15%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +11%). Intensitatea cresterii va fi insa mai mica pentru ambii indicatori, fata de prognoza din trimestrul precedent (sold conjunctural +19%, respectiv +16%). De asemenea, trendul preconizat pentru exportul de produse finite va fi tot pozitiv (sold conjunctural +7%).

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de stabilitate, conform a 79% din opiniile regasite in ancheta. Preturile produselor industriale isi pastreaza tendinta ascendenta si in perioada urmatoare (sold conjunctural +16%).

Iarna nu aduce scaderea preturilor in constructii

Odata cu intrarea in sezonul rece, are loc o restrangere a activitatii din sectorul de constructii, asa dupa cum rezulta din opiniile managerilor. Astfel, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei in acest trimestru (sold conjunctural -15%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%).

Managerii estimeaza un sfarsit de an in crestere Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+7% sold conjunctural). In acelasi timp, preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in trimestrul IV (sold conjunctural +21%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (65% din opinii).