Estimarile pentru perioada octombrie-decembrie 2006 evidentiaza mentinerea tendintei pozitive, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +15%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +11%). Intensitatea cresterii va fi insa mai mica pentru ambii indicatori, fata de prognoza din trimestrul precedent (sold conjunctural +19%, respectiv +16%). De asemenea, trendul preconizat pentru exportul de produse finite va fi tot pozitiv (sold conjunctural +7%).
Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de stabilitate, conform a 79% din opiniile regasite in ancheta. Preturile produselor industriale isi pastreaza tendinta ascendenta si in perioada urmatoare (sold conjunctural +16%).
Iarna nu aduce scaderea preturilor in constructii
Odata cu intrarea in sezonul rece, are loc o restrangere a activitatii din sectorul de constructii, asa dupa cum rezulta din opiniile managerilor. Astfel, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei in acest trimestru (sold conjunctural -15%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%).

In ceea ce priveste sectorul de servicii, managerii estimeaza un final de an bun, atat pe total activitate (sold conjunctural +33%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +50%, urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural +37%) si intreprinderile mici (1-49 salariati), la care soldul conjunctural s-a mentinut la acelasi nivel cu cel de luna precedenta +26%.
Conform estimarilor, cererea de servicii isi va mentine, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent si in trimestrul IV 2006 (sold conjunctural +23%). Totusi, agentiile de voiaj, tur-operatorii si asistenta turistica (soldul conjunctural -6%), cat si agentii economici din sectorul de hoteluri si restaurante (soldul conjunctural -4%) sunt mai pesimisti in aceasta perioada atat in estimarea cererii de servicii, cat si in estimarea numarului de salariati. Dupa opinia managerilor, preturile vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +16%).
Sarbatorile vin cu vanzari in crestere
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru ultimul trimestru al acestui an mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate, acest fapt datorandu-se si factorului sezonier - aprovizionarea de toamna (sold conjunctural +27%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +26%).
Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna octombrie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+24%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +21%) si doar o mica parte dintre repondenti se vor aproviziona cu marfuri din import (sold conjunctural +6%). Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (93% din opinii).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+7% sold conjunctural). In acelasi timp, preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in trimestrul IV (sold conjunctural +21%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (65% din opinii).
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: