Cresterea economica din 2016 se va situa la 4,5-4,8%, potrivit estimarilor economistilor BCR si ING Bank Romania, urmand ca in 2017 avansul sa incetineasca, chiar daca va fi sustinut in continuare de consum. Eventualele piedici pentru economia Romaniei ar putea veni anul acesta in contextul materializarii unora dintre riscurile externe, care includ negocierile pentru iesirea Marii Britanii din UE, instabilitatea geopolitica, alegerile din Franta si Germania, efectele deciziilor Rezervei Federale a SUA, precum si impredictibilitatea noii administratii americane. Cu o doza de politici responsabile, Romania are sanse mari sa ramana 5-10 ani intre tarile cu cea mai rapida crestere din UE, afirma Florin Eugen Sinca, analist sef al BCR.

"Noi estimam 4,8% in 2016 si 4,1% in 2017. Desigur, avand in vedere masurile de crestere a venitului disponibil pentru populatie, exista ceva riscuri in sus, dar observam ca apetitul de consum nu pare a fi chiar atat de ridicat ca in anii dinaintea crizei”, a declarat pentru wall-street.ro economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

BCR, cea mai mare banca din Romania, are o estimare usor mai conservatoare pentru 2016, la 4,5%, insa pentru 2017 vede, de asemenea, riscuri cele mai importante venind de pe plan extern.

"Dupa o crestere economica record de aproximativ 4,5% in 2016, o serie de evenimente externe si-ar putea pune amprenta pe evolutia de ansamblu a Romaniei (statutul Marii Britanii in Uniunea Europeana, turbulentele din Turcia, retragerile de capital dintr-o serie de piete emergente in contextul intaririi politicii monetare a Fed si a orientarii noii administratii de la Washington). Sunt sanse mari insa ca Romania sa ramana intre primele 4-5 tari din Uniunea Europeana ca si ritm de crestere in 2017, elementul central in acest sens fiind modul in care se va reusi pastrarea echilibrelor in economie pentru a avea cresteri inalte pe o perioada de cel putin 5-10 ani”, a spus Eugen Sinca.

Consumul ramane motorul, dar romanii si-au invatat lectia

Consumul privat va ramane principalul motor al cresterii economice si anul acesta, insa cu o dinamica mai lenta decat anul acesta. Totodata, investitiile ar urma sa aiba o contributie pozitiva la PIB atat pe partea publica cat si privata.

"Consumul va ramane un motor de crestere si in 2017, chiar daca dinamica sa ar putea incetini usor. In prezent exista o imbunatatire a situatiei generale pe piata muncii atat pe segmentul public cat si pe cel privat iar aceasta ne face sa credem ca optimismul consumatorilor se va mentine in viitor. Cresterea inflatiei de la un nivel prognozat de -0,6% in decembrie 2016 spre 1,7% in decembrie 2017 va fi una lenta, care nu va pune o presiune semnificativa asupra consumului”, potrivit analistului BCR.

Chiar daca si anul acesta consumul va inregistra un nivel alert de crestere, trebuie notat ca romanii par mult mai precauti in ceea ce priveste finantele personale comparativ cu perioada anterioara crizei economice.

“Consumul va fi principalul motor de crestere desi consumatorii par mai precauti. Intr-un sondaj ING in mai multe tari europene, cand au fost intrebati consumatorii ce ar face daca ar primi 200 de euro pe luna in plus in cont timp de un an, doar 12% din romani au spus ca ar cheltui banii, cea mai mica valoare dintre tarile europene”, a spus Ciprian Dascalu.

Ce efecte va avea cresterea salariului minim la 1.450 lei

Majorarea salariului minim la 1.450 de lei de la inceputul anului acesta, masura inclusa in programul de guvernare al PSD si sutinuta si dupa castigarea alegerilor, va afecta competitivitatea economiei, bazata inca intr-o masura ridicata pe salariul minim.

Potrivit ING Bank, Romania inregistreaza in prezent cel mai puternic avans al salariului minim din UE, iar cresterea la 1.450 de lei ar duce venitul minim la 45% din salariul mediu pe economie, cam cu un punct procentual mai sus fata de 2016 si mult peste 31,5% in 2010.

"Totusi, in sondajele Comisiei Europene, nu am remarcat ceva ingrijorator, cand companiile sunt intrebate despre pozitia lor competitiva fata de alte tari din UE. Per total, cum productivitatea nu a tinut pasul cu avansul mediu al salariilor, am inclina sa credem ca pe termen mediu, asemenea cresteri accelerate de costuri cu munca erodeaza competitivitatea", a declarat Ciprian Dascalu.

In viziunea analistului sef al BCR, Eugen Sinca, Romania ar trebui sa caute solutii pentru trecerea la o economie bazata pe inovatie, astfel incat sa scape de actuala situatie in care principalul avantaj este acela al costurilor mai reduse cu forta de munca.

"Cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt printre cele mai mici din Europa, la 0,5% din PIB, la o departare considerabila de tinta de 2% stabilita prin Strategia Europa 2020. In zona exporturilor de inalta tehnologie contam mai ales cu serviciile IT&C, in timp ce pe segmentul de bunuri inca mai avem multe de facut. Un parteneriat public-privat cu termene si obiective clare pentru cresterea investitiilor de cercetare-dezvoltare ar putea impulsiona cresterea economica pe termen lung", afirma analistul sef BCR.

Investitii straine – nou record postcriza in 2016

Investitiile straine directe sunt estimate la un record post-criza de aproximativ 4 miliarde de euro pentru 2016, insa Romania ar putea avea de pierdut in viitor in contextul intensificarii politicilor comerciale protectioniste la nivel international.

"Toate acestea vin dupa ce paturi largi ale populatiei cu venituri medii din tarile dezvoltate si-au pierdut locul de munca in competitia companiilor pentru costuri reduse. O sansa a Romaniei sunt investitiile pe zone de inalta tehnologie, precum inginerie, medicina, consultanta de afaceri si exportul de bunuri si servicii rezultate din aceste investitii", a spus Eugen Sinca.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri