Evenimentele curente in care este implicata Coreea de Nord nu fac decat sa intregeasca imaginea negativa pe care aceasta si-a format-o de-a lungul anilor. Regimul totalitar isi continua obsesiva campanie de dezvoltare a armelor nucleare fara sa tina cont de acordurile internationale si de urmarile incalcarii acestora. Liderul suprem Kim Jong-un nu pare a-si fi temperat dorinta arzatoare de a distruge S.U.A si cauta in continuare reteta pentru crearea unei arme care sa ii ofere posibilitatea de a-si indeplini visul.

Dupa incheierea razboiului din Coreea, in 1953, tara a fost impartita in Coreea de Sud si Coreea de Nord de-a lungul paralelei de 38 de grade. Evolutia celor doua state pana in ziua de astazi a fost extrem de diferita. Politicile pro-americane dezvoltate in Coreea de Sud au adus-o pe aceasta in primele economii la nivel mondial, in timp ce Coreea de Nord, prin regimul sau totalitar, a devenit una dintre cele mai sarace tari de pe glob.

Superioritatea Coreei de Sud poate fi vazuta si in rezultatele economice. In 2015, cu o populatie in jur de 50 de milioane de locuitori, a inregistrat un PIB de 1377.87 miliarde de dolari in timp de Coreea de Nord, cu o populatie in jur de 25 de milioane, doar 16.12 miliarde de dolari.

In ceea ce priveste speranta de viata, Coreea de Nord pierde si de aceasta data in fata vecine sale, cu o speranta de viata de 69,50 de ani (2012) fata de 81,37 de ani (2012) inregistrata in Coreea de Sud

Fiind un stat totalitar, situatia este clara in Coreea de Nord, Kim Jong-un este conducatorul suprem al partidului, statului si armatei. La acest capitol, cel de conducere al statului, Coreea de Sud se pare ca intampina o serie de probleme in ultima perioada dupa ce Parlamentul a adoptat o motiune de demitere a sefei statului, Park Geun-hye, implicata intr-un scandal de coruptie. Premierul sud-coreean Hwang Kyo-ahn, care avea pana acum un rol ceremonial, a devenit noul presedinte al tarii, timp de pana la 180 de zile, pana cand Curtea Constitutionala de la Seul se va pronunta asupra motiunii de demitere a sefei statului.

Daca Coreea de Sud a reusit sa se faca cunoscuta pe plan global cu companii precum Samsung, Hyundai sau LG, Coreea de Nord nu a atras atentia decat cu amenintarile la adresa mai multor state, in special S.U.A si numeroasele sale incercari in ceea de priveste dezvoltarea de armament nuclear.

Coreea de Nord a facut 5 teste nucleare, cate unul in 2006, 2009, 2013 si doua in 2016, demostrand astfel obsesia tarii de a arata planetei ca este o putere nucleara. In ceea ce priveste arsenalul de rachete, specialistii estimeaza ca tara are mai mult de 1.000 de rachete de capacitati diferite, inclusiv rachete cu raza lunga, care ar putea lovi SUA intr-o zi, conform Reuters.

Modele cu cea mai lunga raza de actiune poarta urmatoarele denumiri: Nodong, cu o raza de actiune de 1.300 de km, Musudan cu o raza de actiune de 4.000 de km, Taepodong 1 cu o raza de actiune de 2.000 de km si Taepodong 2 cu o raza de pana la 8.000 de km conform BBC.

La aceste modele se mai adauga si ultima racheta lansata de statul totalitar, pe 12 februarie 2017, care se pare ca ar fi un model cu o raza de actiune de peste 2.000 de kilometri, numit Pukguksong. Aceasta a atins o altitudine de circa 550 de kilometri si a zburat in jur de 500 de kilometri spre Japonia, inainte de a cadea in mare. Oficialii din Coreea de Nord au declarat ca acest model poate transporta focoase nucleare, relateaza Reuters.

Coreea de Nord a fost pomenita in ultima perioada in presa si pentru acuzatiile care i se aduc in ceea ce priveste asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean. Acest eveniment face parte dintr-o lunga lista de asasinate sau tentative pentru care este suspectat regimul de la Phenian. Va prezentam cateva dintre ele mai jos.

2017 - Kuala Lumpur

O sursa guvernamentala sud- oreeana a declarat ca Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kin Jong-un, a fost asasinat pe 14 februarie 2017, pe aeroportul din metropola malaeza Kuala Lumpur. Fratele vitreg al dictatorului nord-coreean ar fi murit dupa ce ar fi fost atacat, cu ace otravite, de doua femei. Ancheta este in derulare, mai multe persoane fiind arestate.

Seul – 1997

Lee Han-young, un nepot al uneia dintre fostele sotii ale celui de al doilea lider al tarii, Kim Jong-il, a fost gasit mort, impuscat, in fata unui apartament din Seul, in 1997. Lee fugise in Coreea de Sud in 1982. Acesta a criticat dur tara si pe unchiul sau dictator. Investigatia privind moartea sa a conchis ca Lee a fost asasinat de agenti nord-coreeni. Asasinii s-au intors in Coreea de Nord inainte de a fi capturati.

Yangoon – 1983

Agenti nord-coreeni au detonat o bomba menita sa il ucida pe liderul sud-corean Chun Doo-hwan, in timp ce acesta vizita Myanmar, in 1983. Acesta a scapat, insa peste 20 de oameni au fost ucisi, inclusiv patru ministri, ambasadorul sud-coreean la Yangon si mai multi consilieri de rang inalt. Un agent nord-corean a fost impuscat de politie, al doilea a fost executat, iar al treilea a murit in inchisoare in 2008.

Relatiile diplomatice dintre Myanmar si Phenian au fost rupte in urma exploziei. Acestea au fost reluate in 2007, conform News.ro.

Seul – 1968

O echipa de comando formata din 31 de militari nord-coreeni au intrat nedetectati in Coreea de Sud, in 1968, si s-au apropiat de palatul prezidential de la Seul. Fortele de securitate sud-coreene au reusit sa respinga asaltul in ultima clipa. Singurul membru al echipei de comando care a fost capturat a declarat ca a venit pentru “a-i taia gatul lui Park Chung-hee”, presedinte in perioada respectiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri