Pioneer Asset Management este unul dintre cei mai mari distribuitori de fonduri internationale de investitii. Combinatia intre acestea si fondurile locale s-a dovedit a fi una foarte buna si, mai ales ca tot mai multi investitori sunt atrasi de produsele straine si incepm sa se mute de pe cele cu capital fix. Astfel, compania va continua cu aceeasi strategie, avand la baza doua motive importante.

“In primul rand, piata locala nu ofera suficienta adancime sau diversitate de instrumente. Suntem dornici sa investim in obligatiuni corporatiste, sunt sublime, dar lipsesc. Cele care sunt au lichiditate 0. Bursa locala este limitata ca numar de actiuni investibile, din punct de vedere al capitalizarii, lichiditatii si free float-ului. Un alt motiv este ca, in ultimii ani, pietele mature au performat mai bine decat cele emergente si, in plus, ofera diversificare geografica sau pe industrii, care nu exista la noi. Un portofoliu cat mai diversificat ajuta foarte mult investitorii iar combinatia intre fondurile locale si cele international s-a dovedit a fi buna”, a declarat Florin Dolea, director general al Pioneer Asset Management, la emisiunea Profesionistii in Investitii, difuzata de wall-street.ro.

Desi exista mai multe profiluri de investitori, cu apetit divers la risc, toti au in comun cel putin un lucru: isi doresc sa nu piarda banii.

Astfel, administratorii de fonduri incearca sa vina cu produse care sa raspunda acestei cerinte. Si cum fondurile de obligatiuni au fost in voga iar piata lor isi atinge limitele, diversificarea ramane solutia. Asadar, pe plan international s-au remarcat intrari semnificative de capital pe fondurile de tip multi asset sau pe cele care isi propun castig anual.

Tot legat de comportamentul clientilor, Florin Dolea a observat o schimbare semnificativa in ceea ce priveste deschiderea clientilor si nivelul de intelegere al produselor.

“Clientii Unicredit, institutia bancara cu care lucram noi, sunt mai deschisi si chiar au initiativa. Evident, se desfasoara si procesul clasic de vanzare, cele doua sunt complementare. Este un progress important, acum 3-4 ani 90% erau contracte initiate de banca”, a mai spus Dolea.

In ceea ce priveste activele totale ale fondurilor de investitii, acesta se asteapta la o crestere de maxim 10%, de la nivelul actual de circa 5 miliarde de euro. Evolutia va depinde de piata dobanzilor bancare si de randamente.

Optimism privind evolutia pietelor financiare

Anul 2017 va fi, cu siguranta, unul volatile pe pietele financiare, dar sunt sanse mari sa nu fie la fel de agitat ca 2016, tinand cont de faptul ca marile incertitudini au trecut iar pietele anticipeaza deja evenimentele asteptate in lunile urmatoare, considera Florin Dolea, director general al Pioneer Asset Management.

“Contrar asteptarilor, piata locala de actiuni a avut un inceput de an foarte bun, bursa nu a reactionat la tumultul politic. Credem ca aceasta crestere este datorata unor factori interni ai companiilor cotate, se asteapta dividende foarte bune. Cred ca 2017 va fi mai putin volatil decat 2016, tinand cont de ce stim astazi”, a declarat Dolea, la emisiunea Profesionistii in Investitii.

Si pentru businessul din Romania al Pioneer Asset Management anul 2016 a fost unul asezat, dupa cresterile accelerate din anii anteriori. Astfel, volumul total al activelor administrate in Romania a fost in jur de 160 milioane de euro, fata de 150 milioane la inceputul anului trecut.

“Si ritmul de crestere al pietei a fost mult mai calm anul trecut, datorita volatilitatilor de pe pietele internationale dar si a unui grad de maturitate, oricat de tanara si de emergent ar fi piata. Suntem in continuare optimisti, ne asteptam la continuarea cresterilor, probabil ca procentul va fi undeva intre 5 si 7%”, a mai spus Florin Dolea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri