Piata RCA din acest moment nu se aseamana in nici un caz cu o piata libera si cu atat mai putin cu una concurentiala. Astazi este ultima zi in care tarifele RCA sunt plafonate, iar de maine intra in vigoare noile tarife de referinta, prezentate ieri de ASF. Am aratat ca plafonarea tarifelor, desi a fost valabila doar sase luni si a avut un rol declarat de a stopa cresterea "iresponsabila" a tarifelor pentru clientii RCA cu frecvente ridicate de daune, a generat de fapt externalitati negative, astfel incat doi jucatori au ajuns sa controleze aproximativ 60% din cota de piata pe segmentul RCA.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Brokerii de asigurari vor fi intotdeauna interesati din punct de vedere comercial sa intermedieze RCA de la asiguratorii care ofera cel mai ridicat comision, iar City Insurance si Euroins au fost cam singurele companii care nu au taiat comisioanele RCA la 1-2%, pentru a putea sustine tarifele plafonate. Care a fost reteta succesului? Ambele companii au un portofoliu compus preponderent din polite RCA si mizeaza pe brokerii de asigurare pentru intrari de numerar, avand un numar mult mai redus de angajati, comparativ cu alte societati de asigurari.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont