Piata de property si facility management din Romania a cunoscut un ritm accelerat de crestere in ultimii patru ani, atat pe segmentul cladirilor de birouri de clasa A si B, precum si in sectoarele logistic, industrial sau retail, spune Daniel State, managing director Rustler Romania, iar evolutia a avut loc deoarece majoritatea proprietarilor de active imobiliare ar fi renuntat treptat la tendinta internalizarii acestor servicii, in special de property management, imediat dupa criza imobiliara, din pricina costurilor. Elanul din piata a stimulat insa foarte mult si concurenta intre companiile de profil in goana dupa clienti, fapt care dus in unele cazuri si la preturi oferite sub costurile reale de administrare, arata Daniel State.

Rustler Romania, companie cu o prezenta de cinci ani pe plan local si cu afaceri de peste 2,5 milioane euro in acest an, este specializata pe servicii de property si facility management, pe sectorul cladirilor de birouri de clasa A si B, urmate de clienti din sectoarele logistic, industrial, retail si sectorul medical privat. Printre clientii din portofoliul Rustler se numara: Bluehouse Capital, WDP Development, NEPI Rockcastle, VASTINT, CITEC Immobilien, Colosseum Retail Center, Monza Hospital sau Decathlon.

"Odata cu venirea crizei imobiliare, multi dintre jucatorii mari de pe piata de consultanta imobiliara au inceput sa isi dezvolte firme de property management". Pe brokeraj "nu mai aveau ce vinde, nu mai aveau ce inchiria si atunci s-au adaptat la nevoile pietei. Aveau acces la toti clientii, atat la chiriasi cat si la proprietari". Acum au ramas "patru jucatori mari pe piata, in afara de noi (Rustler - n.r.), dar piata a ajuns suficient de mare, iar la sfaristul zilei clientul isi alege furnizorul, nu invers. A devenit absolut inutil ca furnizorii sa inceapa iar sa se lupte intre ei", spune Daniel State (foto).

In opinia sa, faptul ca inca se mai practica strategia pretului de dumping pe piata de property si facility manangement din Romania reprezinta o consecinta a lipsei de maturitate a pietei. "Inca nu exista o educatie foarte buna a pietei in acest sens, dar incet incet piata se schimba. Si aici ma refer la preturi, in special. Nu mai are sens sa te duci intr-o licitatie si sa dai un pret sub costul pe care l-ai avea efectiv". In ultimii ani, "a fost mult mai des intalnita aceasta practica decat acum, cand se pune mai multa valoare pe know how".

In prima jumatate a anului curent, Rustler Romania a securizat contracte noi oferind servicii de property si facility management pentru cladiri de birouri de aproximativ 100.000 mp, pentru sectoarele industrial si logistic de 65.000 mp, cu consolidarea proiectelor din zona de vest a tarii, dar si centre comerciale de 25.000 mp. In total, pe Romania, compania administreaza in prezent peste 30 de proiecte, cu 500.000 mp de proprietati imobiliare, cu o pondere de 34% cladiri de spatii de birouri, 34% spatii industriale si 32% spatii de retail.

Cum sunt influentate costurile de administrare ale unei cladiri de birouri

"In Capitala exista suficient loc pentru noi dezvoltari de spatii de birouri si pe langa cele aflate deja pe pipeline. Sunt doua apecte care influenteaza activitatea de dezvoltare: cresterea standardului de calitate solicitat de catre chiriasi si infuzia tot mai ridicata de capital strain. Investitorii sunt astazi mult mai focusati pe Romania si vin cu o alta cultura si standarde de confort si securitate in munca. Asta se reflecta si in administrarea proprietatilor pe care le fac. De asemenea, numarul proiectelor a crescut si chiriasii au posibilitatea de a alege mai facil cladirea A sau B. Nu prea ii mai intereseaza costul, ci mai degraba accesibilitatea si calitatea cladirii", spune Daniel State.

Desi piata de spatii de birouri se dezvolta, in continuare exista dezvoltatori imobiliari care prefera sa isi administreze singuri cladirile, in special pe servicii de proprerty management. Acestia ar alege sa nu mai externalizeze acel serviciu, deoarece vor sa detina control asupra acestui apect, iar unul dintre numele mari care opteaza pentru aceasta practica este NEPI Rockcastle spune managerul Rustler. Daniel State spun ca Rustler are in portofoliu un numar de 32 de cladiri, din care mai mult de jumatate se afla in Capitala.

"Cea mai mica din punct de vedere al suprafetei este o cladire monument istoric care are 6.000 mp si este din 1936, iar cea mai noua este cladirea din Timpuri Noi Square ridicata de Vastint si receptionata in acest an, de 30.000 mp construiti, careia i se vor adauga fazele urmatoare. Acolo suntem implicatia doar pe servicii de facility management", spune Daniel State.

In opini sa, dimensiunea costurilor de administrare este influentata, in primul rand, de vechimea unei cladiri si, exista, de asemenea, o legatura foarte stransa si cu modul in care cladirea respectiva a fost administrata pana atunci. "Modul in care este administrata nu este doar responsabilitatea administratorului sau a funrizorului de servicii, ci este vorba de intreaga echipa care include atat proprietarul cat si facility managerul", arata seful Rustler.

Astfel, "desi 7-8 ani nu inseamna foarte mult din viata unei cladiri, daca este intretinuta bine, dupa aceasta perioada incepe sa apara necesitatea reviziilor capitale la echipamentele principale. Acest lucru poate fi insa preintampinat prin esalonarea unor costuri si interventia din timp. Oricata mentenanta as avea, pana la urma, acel echipamente se uzeaza. Nu inseamna ca ar fi defect, dar randamentul acestuia scade datorita uzurii pieselor componente. Si, daca scade randamentul, fie am costuri mari cu energia electrica, fie nu mai furnizeaza corect ceea ce ar fi trebuit", mai spune Daniel State.

El arata ca "interventia asupra echipamentului cu investitii este necesara in aceste momente asupra echipamentului, astfel inca randamentul sau sa poate fi adus aproape de cel initial. Acest lucru are un impact important asupra valorii cladirii si a profitabilitatii acesteia in timp", conchide seful Rustler.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri