Pensiile din sistemul public se vor majora de la 1 decembrie cu 16,8%

Pensiile din sistemul public se vor majora in medie cu 55 de lei, iar cele din agricultura cu aproximativ 21 de lei, urmand ca sumele suplimentare sa ajunga la beneficiari inainte de Craciun.

Ca urmare a unei noi rectificari bugetare, ministerul muncii a decis cresterea valorii punctului de pensie cu 16,8 la suta, incepand cu luna decembrie. Majorarea punctului de pensie fusese prevazuta initial pentru luna ianuarie a anului 2007, dupa cum era prevazut in proiectul bugetului de stat, informeaza NewsIn.

Majorarea va fi suportata de la bugetul asigurarilor sociale pe anul 2006. De cresterea din decembrie vor beneficia peste 4,5 milioane de pensionari, dintre care peste 3,5 milioane din sistemul public, iar 980.000 din agricultura. Majorarea valorii punctului de pensie se va face cu 16,8 la suta pentru toti pensionarii, insa cresterea reala a pensiei se va face diferentiat, in functie de valoarea actuala a acesteia.

Vor exista si pensionari ale caror pensii vor creste partial sau nu vor fi majorate deloc. Acest lucru se va intampla pensionarilor care au primit o suma mai mare la pensie decat cea cuvenita, fapt constatat in urma recalcularii pensiilor. Totodata, in decembrie, pensionarii care nu beneficiaza de cresterea pensiilor, vor primi un ajutor financiar.

Astfel, persoanele care au o pensie de 210 lei vor primi 60 de lei, persoanele a caror pensie este cuprinsa intre 210 lei si 316 lei vor primi 50 de lei, cei care au o pensie intre 316 si 435 de lei vor primi 40 de lei, iar cei care beneficiaza de o crestere partiala, mai mica de 16,8 la suta, vor primi 30 de lei.Aceste ajutoare vor fi acordate numai in luna decembrie, o data cu pensiile, dar vor fi trecute pe cupoane separate, pentru a fi evitate confuziile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri