Contractele privatizarilor din energie au fost facute publice, iesind astfel la iveala toate avantajele si obligatiile investitorilor straini care au achizitionat sapte din cele mai importante companii energetice din Romania
Ministerul Economiei a publicat contractele de privatizare ale Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Moldova si Electrica Dobrogea. Contractele de privatizare au fost publicate impreuna cu anexele lor, dar fara planurile de afaceri ale investitorilor, la cererea Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), reunit saptamana trecuta.

Statul roman a privatizat in ultimii trei ani trei sferturi din companiile care opereaza pe piata petroliera, a distributiei de gaz si electricitate. in urma proceselor de privatizare derulate, conform conditiilor impuse de statul roman, doar cu investitori strategici, companiile din sectorul energetic au fost preluate de firme straine dupa cum urmeaza: Petrom de catre grupul austriac OMV, Electrica Banat, Electrica Dobrogea si Electrica Muntenia Sud (urmeaza) de grupul italian ENEL, Electrica Oltenia de firma ceha CEZ, Electrica Moldova de E.ON Energie AG, Distrigaz Sud de firma Gaz de France, iar Distrigaz Nord de societatea de gaze din cadrul grupului german E.ON Ruhrgas.

Prin contractul de privatizare a Petrom, statul roman se angajeaza sa nu modifice sase articole din Codul fiscal pana in 2014 si se obliga sa mentina nivelul actual al redeventei, precum si modalitatea de calcul a acesteia timp de 10 ani.

Contractul permite noului actionar majoritar, grupul austriac OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare. OMV nu are voie insa sa vanda compania Petrom timp de cinci ani de la privatizare, in absenta acordului scris al Ministerului Economiei. Prin contractul de privatizare grupul austriac OMV s-a mai angajat sa nu schimbe obiectul de activitate al Petrom pe o perioada de cel putin cinci ani si sa nu initieze sau sa sustina dizolvarea, lichidarea voluntara sau fuziunea ori divizarea societatii.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, in 2009, societatea va avea cu 15.570 de angajati mai putin decat in prezent. Strategia de personal din contractul de privatizare prevede ca in 2007 Petrom va avea 31.851 de angajati, in 2008 doar 24.753 urmand ca in 2009 sa ajunga la 22.630.Si numarul angajatilor, denumiti in contract "angajati din grupul Petrom", cum sunt spre exemplu cei de la Petromservice si cele doua Rafiserv-uri, trebuie sa se reduca.

Privatizarile de miliarde de euro ies la lumina
OMV poate pierde concesiunea celor 255 de zacaminte in cazul in care survin evenumente de forta majora care fac definitiv imposibila continuarea operatiunilor petroliere, mai este specificat in contractul de privatizare a Petrom. OMV are dreptul sa exploateze, in regim de concesiune, cele 255 de zacaminte pana la epuizarea rezervelor dovedite.

Din contractul de trecere in proprietate privata a Distrigaz Nord reiese ca investitorul E.ON Ruhrgas a primit, in momentul privatizarii, un ajutor de stat de peste 288 de milioane de lei pentru stergerea datoriilor companiei catre Romgaz, Transgaz si Petrom. Mai mult, E.ON Ruhrgas a primit, prin contractul de privatizare a Distrigaz Nord, si drept de preemtiune in cumpararea restului de actiuni, daca statul are intentia sa le vanda.

In cazul privatizarii celuilalt distribuitor si furnizor de gaze naturale, Distrigaz Sud, statul roman isi da acordul prin contractul semnat cu Gaz de France ca investitorul sa reduca numarul angajatilor pana in 2009 cu 1.600 de persoane. Contractul mai prevede ca Gaz de France poate vinde, in mai putin de cinci ani de la privatizare, active ale Distrigaz Sud, reprezentand mai mult de 5% din companie, daca plateste statului roman o penalizare de 12,7 milioane euro.

Dintre distributiile de electricitate, pana in prezent au fost trecute efectiv in proprietate privata patru companii, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, Electrica Moldova si Electrica Oltenia. Tot atatea contracte de privatizare au fost publicate joi pe site-ul Ministerului Economiei.

Privatizarile de miliarde de euro ies la lumina
In contractul de privatizare a Electrica Moldova, statul ofera E.ON Energie, proprietarul actual al companiei, posibilitatea de a vinde maximum 10% din actiunile distributiei de electricitare catre BERD si IFC.

Electrica nu poate transfera actiuni, din pachetul pe care il mai detine in urma privatizarii la Electrica Oltenia, catre o companie concurenta cu CEZ, actionarul majoritar al distributiei de electricitate. La randul sau, CEZ nu poate transfera niciuna din actiunile detinute la societatea Electrica Oltenia intr-o perioada mai scurta de cinci ani de la privatizare, fara acordul prealabil al Electrica. Totusi, un eventual refuz al societatii trebuie sa fie insotit de o motivatie solida.

Cu exceptia Electrica Muntenia Sud, la care contractul de privatizare este in curs de avizare, in cazul celorlalte societati investitorii straini si-au intrat deja in atributii. In portofoliul statului roman au mai ramas societatile Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, Romgaz, dar si producatorii de energie electrica si termica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri