Tariceanu a apreciat ca autoritatile atat la nivel central, cat si la nivel local sunt pregatite in proportie de 90% pentru a face fata procesului de absorbtie a fondurilor structurale, dar a precizat ca succesul depinde " doar intr-o mica masura de Guvern".

"Pilonul principal il reprezinta autoritatile locale si o importanta deosebita o are si societatea civila", a spus Tariceanu, adaugand ca Romania va fi pregatita 100% atunci cand Bruxelles va da unda verde tarii noastre pentru implementarea programelor, informeaza NewsIn.

Premierul a reamintit totodata ca cele peste 30 miliarde de euro, reprezentand sumele ce vor fi alocate Romaniei de Uniunea Europeana in intervalul 2007-2013, vor fi alocate numai pe baza de proiecte. "Acesti bani nu vor fi dati oricum, ci pe baza de proiecte. Nu va ploua cu euro cum am vazut ca a zis un domn care se ocupa de fotbal si crede ca se ocupa si de politica", a zis Tariceanu referindu-se la discursul lui Gigi Becali din cadrul unei dezbateri organizate la sfarsitul saptamanii de Partidul Noua Generatie si revista "Lumea", cu tema "A fi roman in Uniunea Europeana".

Premierul l-a sfatuit pe ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sa initieze colaborari cu alte state, membre ale Uniunii Europene, care pot impartasi Romaniei experienta absorbtiei fondurilor structurale. "Nu trebuie sa stam sa reinventam roata sau praful de pusca", a mai spus Tariceanu.

In perioada 2007-2009, de tranzitie, Romania va continua sa primeasca fonduri de preaderare, dar va incepe sa beneficieze si de fondurile de postaderare. Cele doua categorii de fonduri comunitare vor insuma, in 2007, 1,9 miliarde euro, din care peste 1,3 miliarde euro vor insemna finantarea postaderare. in total, pana in 2013, prin programele finantate din fondurile de postaderare, in Romania vor ajunge 19,66 miliarde euro. Negocierile pentru toate categoriile de fonduri, dar si pentru contributia la bugetul comunitar nu au fost, inca, finalizate, iar bugetul de stat al Romaniei pentru 2007 a luat in calcul estimarile in functie de versiunile Comisiei Europene de la data semnarii Tratatului de aderare, in 2004.