Deficitul cu bunuri de consum a fost, in intervalul ianuarie-octombrie, de 8,7 miliarde de euro, dar in ceea ce priveste balanta serviciilor s-a inregistrat un excedent de 370 de milioane de euro. La acest capitol, contributia semnificativa a avut-o domeniul "alte servicii" (598 de milioane de euro) si turismul (patru milioane de euro), transporturile contrabalansand cu 232 de milioane de euro. Anul trecut, serviciile inregistrau un deficit de 184 de milioane de euro.

Balanta veniturilor a ajuns la un sold negativ de 2,5 miliarde de euro, doar transferurile muncitorilor romani (3,1 miliarde de euro) reusind sa mai domoleasca scaderile din contul curent. Este de remarcat ca transferurile au inregistrat o crestere raportat la anul trecut, cand erau de 2,7 miliarde de euro.

Deficitul de cont curent a fost acoperit integral prin investitii straine directe care au atins valoarea de 7,9 miliarde de euro, in primele zece luni ale anului. Participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat doua treimi din investitiile straine directe, restul fiind credite intra-grup.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2006 o pondere a deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) de -9,3%. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 8,8 miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro in urma cu un an, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, potrivit CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent de peste 10% din PIB.