Blocul National Sindical (BNS) considera ca Guvernul a dat dovada de lipsa de resprect si de neseriozitate in timpul negocierilor cu sindicatele din 2006 si federatia va continua actiunile de strada si in 2007 pentru a rezolva problemele salariatilor, a declarat liderul sindical Ovidiu Jurca.

Potrivit vicepresedintelui federatiei, sindicatele sunt nemultumite de felul in care au decurs negocierile cu Guvernul in 2006, dar ca actiunile de strada nu au fost multe pentru ca Romania se afla in plin proces de intregrare europeana si conflictele sociale ar fi provocat probleme suplimentare.

In 2007 insa, sindicatele cer Guvernului sa se concentreze asupra unor masuri care sa conduca la cresterea nivelului de trai, la crearea de locuri de munca mai bine platite sau la combaterea muncii la negru. Astfel, prioritatile BNS pentru anul viitor vor fi reducerea fiscalitatii pentru salariatii cu venituri mici si medii si reducerea contributiilor la securitatea sociala, informeaza NewsIn. De asemenea, stabilirea unui nivel al salariului minim care sa tina cont de politicile europene si care sa fie fundamentat pe indicatori relevanti, cum ar fi cosul minim de consum sau raportul dintre salariul minim si cel mediu.

Sindicalistii s-au declarat nemultumiti de valoarea salariului minim pe economie stabilita de Guvern pentru 2007, de 390 de lei, in conditiile in care tinta stabilita prin Carta Sociala Europeana este ca salariul minim sa reprezinte 60% din salariul mediu pe economie. De asemenea, existenta si in 2007 a doua salarii minime pe economie (unul de 390 de lei, negociat cu Guvernul si unul de 440 de lei, negociat de partenerii sociali) este una dintre nemultumirile sindicatelor.

BNS este nemultumita si de modul in care Guvernul a alcatuit bugetul pentru 2007. in opinia sindicalistilor, Romania se axeaza pe o politica sociala bazata pe ajutoare si asistenta din partea statului, in loc de masuri care sa vizeze ocuparea fortei de munca sau cresterea gradului de pregatire profesionala a angajatilor.

Referitor la dialogul social, sindicalistii sunt de parere ca acesta a functionat chiar mai rau decat in anii trecuti si desi in 24 mai au iesit in strada circa 15.000 de oameni, discutiile cu Guvernul de-a lungul anului au fost un esec.

La mitingul din mai, la care au participat patru dintre confederatiile sindicale din Romania, sindicalistii au cerut un salariu minim in 2007 de 180 de euro, raportul dintre salariul minim si cel mediu sa ajunga la 50%, combaterea speculei pe piata furnizorilor de utilitati si adoptarea de politici active de ocupare a fortei de munca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri