Romania a cheltuit 655 de milioane de euro din cele 1,5 miliarde de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana (UE) prin programul SAPARD, fondurile ramase putand fi utilizate pana in anul 2008, din vara acestui an primirea de proiecte fiind sistata datorita numarului mare de solicitari.

Povestea SAPARD a inceput in anul 2000. Pentru a primi fonduri comunitare de preaderare in valoare de 1,5 miliarde euro, Romania trebuia mai intai sa infiinteze Agentia SAPARD, institutie ce urma sa gestioneze aceste fonduri.

Din cauza disputelor dintre Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) si Partidul Democrat (PD), care isi revendicau fiecare dreptul de a conduce institutia, Agentia nu a putut fi infiintata in anul 2000. Dupa schimbarea guvernarii, la presiunile exercitate de Uniunea Europeana (UE), Agentia SAPARD a fost infiintata in 2001, dar a devenit functionala un an mai tarziu, adica in 2002.

Functionarea Agentiei nu a rezolvat si problemele. Programul s-a desfasurat anevoios si in 2004 Romania a fost la un pas de a pierde o parte din finantare din lipsa de proiecte. Intarzierile inregistrate au fost cauzate de imposibilitatea celor care doreau sa acceseze fondurile de a asigura cofinantarea, dar si de procedurile complicate. Pentru a grabi absorbtia fondurilor, pe parcurs, procedurile au fost simplificate, iar din anul 200, pentru a da posibilitatea asigurarii cofinatarii, Ministerul Agriculturii a demarat Programul Fermierul, care a constat in imprumuturi acordate de stat in acest scop.

Astfel, numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3% comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005 si la mijlocul acestui an fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta finalizarea programului.


"In 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005 s-au primit 2.570 de proiecte", a declarat pentru NewsIn directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik. Acesta a precizat ca, in perioada 2000-2005, pentru cele sase masuri acreditate la aceea data s-au incheiat 1.928 de contracte de finantare cu o valoare de 712,95 milioane de euro, gradul de utilizare a fondurilor alocate fiind de 46%.

Potrivit datelor furnizate de APDRP, pentru NewsIn, in perioada 2000-2006, au fost depuse 6.555 de cereri de finantare in cadrul programului SAPARD in valoare de 1,9 miliarde de euro, cererile depasind cu peste 400 de milioane de euro suma alocata de UE. "Raportand aceasta valoare la alocatia totala de 1,5 miliarde pentru perioada 2000-2006, rezulta un grad de solicitare a fondurilor europene de 130,60 %", a precizat Klarik.

Trebuie insa luat in calcul faptul ca nu toate proictele depuse sunt eligibile. In plus, exista posibilitatea ca o parte din proiectele aprobate sa nu fie duse la bun sfarsit si astfel finantarea sa se piarda.

De la inceputul anului 2006, pana la sfarsitul lunii noiembrie, din cele 3.985 de proiecte depuse au fost aprobate 2.000, restul fiind in curs de selectare. La sfarsitul lunii iulie, APDRP a anuntat ca nu se mai primesc proiecte, deoarece solicitarile au depasit alocarile financiare.

Trei masuri au fost vedetele programului SAPARD: "Imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole", "Investitii in exploatatii agricole", respectiv "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale", pentru acestea fiind alocate peste 1,3 miliarde de euro. Pentru aceste trei masuri au fost depuse 2.865 de proiecte in valoare de 886 milioane de euro.

"Cele mai multe proiecte s-au depus pentru exploatatii agricole, pentru care s-au inregistrat 2.200 de cereri in valoare de peste 300 de milioane de euro, alocatia de 250 de milioane de euro fiind depasita", a spus Klarik.

Pornind de la acest caz, in care valoarea dosarelor aprobate a depasit alocarea initiala, directorul general APDRP a mentionat ca aceste proiecte vor fi finantate si in 2007. Fondurile se vor asigura fie din banii alocati de la buget pentru asa numitul SAPARD romanesc, fie din fondurile ramase neconsumate in cadrul anumitor masuri. De asemenea, a precizat Klarik, exista varianta ca in urma rezilierii anumitor contracte care nu au respectat conditii de finantare sa rezulte fonduri pentru finantarea proiectelor eligibile in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri