Actionarii bancilor straine au adus in tara 4 miliarde de euro in timpul crizei pentru a intari filialele din Romania, insa, in situatia actuala, s-ar putea sa nu mai faca acest lucru, iar, daca bancile "o iau la vale", inevitabil intreaga economie a tarii "o va lua la vale", a declarat, sambata, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), la Digi24, conform Agerpres.

"Regula noastra este ca orice Guvern ar fi, BNR trebuie sa colaboreze cu el. Si, cand poate sa apara un act normativ, cum este Ordonanta de Urgenta a Guvernului de la sfarsitul anului trecut, care a pus bancile intr-o reala dificultate, Banca Nationala are in primul rand datoria, inainte de a avea dreptul, are datoria, atunci cand apare un risca, sa-l semnaleze. Si din 1990 nu a fost an in care sa nu apara riscuri majore pentru sistemul bancar si ca Banca Nationala sa taca. Intotdeauna vocile de la Banca Nationala si in primul rand vocea guvernatorului au rostit raspicat ce riscuri apar la orizont, ce pericole sunt si cum pot fi rezolvate lucrurile", a aratat el.

Intrebat de raportul semnat de viceguvernatorul Florin Georgescu, Vasilescu a spus ca ar numi acest document ca fiind un "semnal".

"Un semnal dat Guvernului si Ministerului de Finante in legatura cu aceasta ordonanta. Era punctul de vedere al BNR. L-am auzit pe ministrul Finantelor spunand: "A fost un material facut de o echipa din banca si semnat de Florin Georgescu". Asta este o gluma! In viata lui, Florin Georgescu nu a semnat vreun material in care nu s-a implicat. Cum adica sa semneze Florin Georgescu un material facut de niste baieti si fete din banca?", s-a intrebat consilierul BNR.

Vasilescu s-a referit in continuare la ultimul punct din acest raport, in care oficialii BNR avertizeaza Guvernul sa ia in considerare si posibilitatea in care ar trebui sa aiba bani pentru a salva bancile.

"S-a referit la faptul ca, in toiul crizei, in foarte multe tari, bancile au fost in pericol sa cada. Unele au si cazut. Au fost salvate de stat, din buzunarele contribuabililor, statul nu este decat pusculita, iar banii vin de la contribuabili. Cine sunt contribuabilii? Locuitorii acestei tari, companiile din aceasta tara, banci, institutii si asa mai departe. Ordonanta ar putea declansa o anumita criza in sistemul bancar. Nu as vrea sa ma pronunt radical, intr-un moment cand echipe largi din Banca Nationala fac calcule", a mai spus el.

Intr-un timp nu foarte lung, mai spune Vasilescu, aceste calcule vor fi terminate si vom avea o perspectiva stiintifica privind cat de mare ar putea fi riscul adus de aceasta ordonanta si ce pagube ar putea aduce sistemului bancar.

"Nu plange nimeni pe umerii bancilor, dar in fata unor realitati certe, nu poti sa schimbi realitatea si sa spui povesti in legatura cu bancile. Ca bancile sunt lacome, in multe privinte acesta este un adevar", a mai aratat Vasilescu.

El a fost intrebat cum ar caracteriza bancile din Romania: lacome, prudente, fricoase, slabe sau puternice? "Toate la un loc, mai putin epitetul de slabe. Sunt puternice bancile, nu sunt slabe", a raspuns responsabilul BNR.

Vasilescu a explicat cat de important a fost pentru unele tari sa salveze bancile in timpul crizei, explicand ca, daca sistemul bancar o ia la vale, obligatoriu si inevitabil intreaga economie o ia la vale.

"Bancile din Romania au avut multe situatii in timpul crizei cand au fost foarte tare lovite. Bancile trebuie sa aiba un anumit indicator de solvabilitate. Cand acest indicator scade, se da alarma. Inseamna ca bancile respective sunt in pericol. Ei bine, in timpul crizei, de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scazut. Foarte multe tari, America, Marea Britanie, Germania si foarte multe tari dezvoltate, cand au fost in pericol sa vada ca indicatorii de solvabilitate din anumite banci scad, au apelat la buzunarele cetatenilor, la contribuabili, au adus bani la buget si cu acesti bani au salvat bancile. Pentru ca exista un fapt de la sine inteles: daca bancile o iau la vale intr-o tara, obligatoriu si inevitabil intreaga economie o ia la vale dupa banci. Deci tari mari au scos bani din buzunarul cetatenilor si cu acesti bani au salvat bancile, ca sa salveze economiile si sa salveze tarile respective", a subliniat el.

In schimb, in Romania, nici macar un singur leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca sa fie salvata o banca, iar acest lucru s-a intamplat pentru ca bancile-mama au adus bani in filialele din tara, la solicitarea BNR.

"De cate ori bancile au fost in pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra. A chemat actionariatul bancii respective de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici si le-a spus: Iata, nivelul de solvabilitate scade, sa aduceti capital. Si fara nicio exceptie au adus capital, 4 miliarde de euro au fost aduse in timpul crizei de afara in Romania, in timp ce si guvernele, si autoritatile, si opinia publica tipau ca bancile scot bani din tara si ii duc afara. 4 miliarde de euro au adus actionarii de afara sa sprijine bancile de aici", a sustinut Vasilescu.

Intrebat daca crede ca actionarii ar mai veni cu bani in situatia actuala, el a raspuns: "Nu cred si de aici incep riscurile".

De asemenea, Vasilescu a fost intrebat daca a inteles care este miza acestei taxe pe lacomie.

"Nu, nu am inteles. Guvernatorul a spus si el la conferinta de presa de acum doua zile ca nu a inteles si deocamdata nici nu are importanta daca intelegem sau nu miza. Important este ce spune legea. Legea e lege", a mai spus el.

Vasilescu a evitat sa faca o legatura intre lipsa bugetului pentru acest an si ordonanta Guvernului. "Ar fi o speculatie. Nu am nicio certitudine si nicio posibilitate de a face calcule, deci nu pot avansa o idee in acest sens", a raspuns oficialul bancii centrale.

"Ceea ce nu sta in picioare sub niciun fel este criteriul ales, adica in functie de ROBOR peste 2%, de-asta eu spun ca aceasta taxa este una pe inflatie", a adaugat el.

Reprezentantul BNR a aratat ca nu sunt corecte afirmatiile potrivit carora ROBOR scade in urma ordonantei. "Niciun fel de act normativ nu poate avea o asemenea viteza de reactie. Asa ceva este imposibil. (...) ROBOR scade intr-adevar, dar nu din ziua cand s-a dat ordonanta, ci din septembrie", a explicat Vasilescu.

Citeste si:

    El a admis ca este posibil ca bancile sa isi creasca marja proprie, odata cu scaderea ROBOR, astfel incat ratele pentru cetateni sa fie in final mai mari.

    "Vom trai si vom vedea. Ce vor face bancile nu stiu, dar, indiferent de ce vor face bancile, Banca Nationala nu are drept de interventie. Repet ce am mai spus de multe ori: BNR nu este un minister al bancilor, bancile nu sunt subordonante Bancii Nationale, BNR nu este decat un arbitru care intervine pe piata cu legea in mana si spune "stop, ati incalcat legea". Dar atata timp cat bancile nu incalca nicio lege, niciun drept nu are BNR de a-i spune bancii cum sa-si faca operatiunile si cum sa-si inchege profitul", a mai aratat Vasilescu.

    Sursa foto: Shutterstock / Tiko Aramyan

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri