Respectarea bunele conditii agricole si de mediu reprezinta una din conditiile principale pentru fermierii care solicita plati directe din fondurile europene, normele fiind valabile pentru toate parcelele din exploatatii, nu doar pentru care este solicitat sprijinul financiar, informeaza APIA.
Bunele conditii agricole si de mediu sunt obligatorii pentru toata suprafata agricola detinuta de fermier, indiferent care este numarul parcelelor pentru care acesta solicita sprijin financiar, se arata intr-un comunicat emis, luni, de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ( APIA). Potrivit actului normativ care transpune in legislatia nationala normele europene agricole si de mediu, exista 11 mari reguli care trebuie respectate de fermieri.

Astfel, fermierul trebuie sa respecte standardele pentru evitarea eroziunii solului. Potrivit bunelor conditii agricole, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Lucrarile solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12 %, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel. De asemenea, actul normativ precizeaza ca se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianurie 2007, informeaza NewsIn.

Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatiilor pentru protectia mediului. O alta norma pentru fermieri este ca lucrarile solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12 %, cultivat cu plante prasinoase, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel.

In egala masura, nu este permis suprapasunatul pajistilor permanente, iar arderea acestora este permisa numai cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului. Fermierul nu are voie sa taie arborii de pe terenul arabil, dar trebuie sa previna vegetatia nedorita de pe parcelele agricole.

Nu in ultimul rand, actul normativ prevede mentinerea suprafetei de pajisti permanente la nivel national, existente la data de 1 ianuarie 2007.

Pentru plati directe, in 2007 sunt alocate 440 milioane de euro, bani de care vor beneficia cei 1,5 milioane de fermieri care sunt inregistrati in Registrul Fermelor, potrivit datelor furnizate pentru NewsIn, de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pentru a beneficia de acest sprijin de 50 de euro / ha, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. Potrivit regulamentului stabilit de Uniunea Europeana, banii se vor da celor care lucreaza pamantul, fie proprietari, fie arendasi. De asemenea, fermierul primeste banii, doar daca respecta bunele conditii agricole si de mediu.

Fermierii care solicita aceste fonduri europene, trebuie sa depuna cererea pana la data de 15 mai 2007. Platile aferente solicitarilor se vor efectua in luna decembrie 2007. Pana la data respectiva, specialistii din APIA, agentia care gestioneaza fondurile alocate platilor directe, trebuie sa finalizeze verificarea datelor declarate de fermieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri