Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a prezentat, vineri, la Palatul Cotroceni, o analiza cu privire la bugetul de stat pe acest an, sustinand ca prognozele macroeconomice ale Guvernului sunt "excesiv de optimiste", veniturile bugetare sunt "supraevaluate" si se bazeaza pe promisiuni, in timp ce cheltuielile sub "subestimate" si au ajustari "negative deliberate", scrie Agerpres.

Potrivit lui Marinescu, prognozele macroeconomice sunt 'excesiv de optimiste' si exista 'riscuri in planul stabilitatii finantelor publice'. El a adaugat ca 5,5% crestere economica nu inseamna o prognoza 'responsabila', in conditiile in care economii partenere ale Romaniei din UE intampina probleme.

Consilierul prezidential a spus ca veniturile mentionate in buget sunt 'pe hartie' si 'nu vor fi colectate in realitate', de unde rezulta ca 'sursele de cheltuieli sunt incerte, lipsite de fundament'.

Cosmin Marinescu a atras atentia si asupra faptului ca prognozele sunt facute inainte de adoptarea Ordonantei 114 iar agentiile de rating internationale intrevad o "incetinire a dinamicii economice".

In opinia sa, veniturile bugetare sunt 'supraevaluate', cu 10 miliarde lei, adica 1% din PIB, ceea ce reprezinta "foarte mult".

Conform documentelor Guvernului, a mai aratat consilierul, venituri fiscale de 7,5 miliarde lei 'sunt bazate pe promisiuni'.

In acelasi timp, la cheltuieli este o 'subestimare' si se observa 'ajustari negative deliberate, cum ar putea sta lucrurile in cazul pensiilor', bugetul pentru acest capitol fiind redus cu 1,4 miliarde lei.

Presedintia cere Guvernului 'sa dea asigurarea ca sumele pentru pensii vor fi incluse in buget pentru tot anul'.

O alta subestimare, considera Marinescu, este contributia Romaniei la bugetul UE, redusa cu 500 milioane lei "fara explicatii".

El a sustinut ca si bugetul pentru investitii este redus, in cazul autoritatilor locale fiind vorba de peste un miliard de lei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri