Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a prezentat, vineri, la Palatul Cotroceni, o analiza cu privire la bugetul de stat pe acest an, sustinand ca prognozele macroeconomice ale Guvernului sunt "excesiv de optimiste", veniturile bugetare sunt "supraevaluate" si se bazeaza pe promisiuni, in timp ce cheltuielile sub "subestimate" si au ajustari "negative deliberate", scrie Agerpres.

Potrivit lui Marinescu, prognozele macroeconomice sunt 'excesiv de optimiste' si exista 'riscuri in planul stabilitatii finantelor publice'. El a adaugat ca 5,5% crestere economica nu inseamna o prognoza 'responsabila', in conditiile in care economii partenere ale Romaniei din UE intampina probleme.

Consilierul prezidential a spus ca veniturile mentionate in buget sunt 'pe hartie' si 'nu vor fi colectate in realitate', de unde rezulta ca 'sursele de cheltuieli sunt incerte, lipsite de fundament'.

Cosmin Marinescu a atras atentia si asupra faptului ca prognozele sunt facute inainte de adoptarea Ordonantei 114 iar agentiile de rating internationale intrevad o "incetinire a dinamicii economice".

In opinia sa, veniturile bugetare sunt 'supraevaluate', cu 10 miliarde lei, adica 1% din PIB, ceea ce reprezinta "foarte mult".

Eugen Teodorovici: Masurile...
Citeste si: Masurile din Codul Fiscal vor intra in economie inainte de de 2016

Conform documentelor Guvernului, a mai aratat consilierul, venituri fiscale de 7,5 miliarde lei 'sunt bazate pe promisiuni'.

In acelasi timp, la cheltuieli este o 'subestimare' si se observa 'ajustari negative deliberate, cum ar putea sta lucrurile in cazul pensiilor', bugetul pentru acest capitol fiind redus cu 1,4 miliarde lei.

Presedintia cere Guvernului 'sa dea asigurarea ca sumele pentru pensii vor fi incluse in buget pentru tot anul'.

O alta subestimare, considera Marinescu, este contributia Romaniei la bugetul UE, redusa cu 500 milioane lei "fara explicatii".

SCRISOARE. Cresterea...
Citeste si: SCRISOARE. Cresterea salariului minim este o masura anti-economica

El a sustinut ca si bugetul pentru investitii este redus, in cazul autoritatilor locale fiind vorba de peste un miliard de lei.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
Consiliul Fiscal: Masurile Guvernului au impact negativ de 9 mld lei