Lazea: Viitoarele alegeri vor fi castigate pe baza unor concepte economice gresite

Cota unica de 16% a devenit mai degraba un concept teoretic in Romania dupa numeroasele exceptii introduse in ultimii ani, iar societatea romaneasca si politicienii promoveaza in prezent o serie de concepte economice gresite, pe baza carora vor fi si castigate viitoarele alegeri, considera Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei, care subliniaza insa ca acestea reprezinta propriile opinii, nu ale institutiei in cadrul careia este angajat.

Inflatia, deficitul bugetar si deficitul extern sunt trei probleme ale economiei pornite de la trei erori de judecata raspandite in societatea romaneasca atat in randul publicului larg cat si al politicienilor.

“Prima gandire eronata este aceea ca trebuie sa avem o crestere a PIB cat mai mare. Veti vedea ca fiecare partid va propune o crestere economica mai mare in campania electorala de lunile viitoare. A doua gandire gresita este aceea ca Romania are nevoie de deficit bugetar 3% pentru ca altfel nu se poate dezvolta. In 2010-2015, o perioada mult-hulita, am avut totusi investitii in infrastructura pe un deficit in scadere. Nu in ultimul rand, atat politicienii cat si publicul larg subscriu la ideea falsa potrivit careia nivelul actual de taxare este optim si tot ceea ce avem nevoie este sa avem o colectare mai buna. Peste un an vom vedea patru campanii electorale duse pe aceste idei false si vom vedea alegeri castigate pe baza acestor idei false”, a declarat Valentin Lazea, in cadrul Wall-Street Financial Forum.

Acesta da ca exemplu cota unica, care a fost introdusa in 2005 sub forma unei taxe reduse, dar pe care toata lumea trebuia sa o plateasca. “Nu sunt un sustinator al cotei unice, dar astazi avem mii de exceptii, avem TVA scazut, taxa pe venituri scazute, exceptari in IT, in constructii, exceptari pe baza rulanta, traim doar din exceptii iar din cota unica nu a mai ramas practic nimic”.

Economistul i-a criticat pe romanii care promoveaza ideea platii unor taxe cat mai mici catre stat sau chiar evitarea totala a platii.

Citeste si:
Vine sau nu criza economica peste Romania? Ce spun economistii
Vine sau nu criza economica...

“Nu vrem sa dam bani statului pentru ca ‘se fura’. Va voi spune ca este nevoie sa dam bani statului si sa ne platim taxele pentru ca voi, sectorul privat, nu veti face infrastructura, nu veti face cercetare-dezvoltare si nu veti face educatie de masa asa cum doar statul o poate face. Desigur, statul trebuie tras la raspundere pentru banii pe care ii primeste, dar totodata statul trebuie platit”, a concluzionat Valentin Lazea.

Conferinta Wall-Street Financial Forum este organizata cu sprijinul Vastint (partener principal), OTP Bank (partener silver), CITR (partener silver), Enterprise Investors (partener silver) si Fondul Proprietatea (partener silver)

Foto: Ovidiu Udrescu

Citeste si:
Orban: În maxim cinci ani România depășește PIB mediu la nivel...
Ludovic Orban: În maxim cinci...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Prorogarea termenelor de raportare DAC6, implementată și în România
Setari Cookie-uri