Sanatatea din Romania a primit anul acesta o "transfuzie" financiara fara precedent: 6 miliarde de lei, adica aproape 5 la suta din PIB. Suma a fost absorbita insa de majorarea salariilor medicilor si asistentelor. Prin urmare, conditiile in care sunt tratati pacientii nu s-au schimbat aproape deloc. Bolnavii sunt in continuare trimisi sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare. Fondurile nu ajung nici macar pentru reparatii banale si absolut necesare in unitatile sanitare, scrie Digi24.

In multe spitale din tara, mare parte din bugetul anual se duce pentru plata salariilor. La Institutul Pneumologie „Marius Nasta” din Capitala, asta inseamna 80%.

Din lipsa de bani pentru salarii, managerul unitatii a fost nevoit sa reduca numarul operatiilor cu 20%.

Un alt exemplu este Spitalul „Sfanta Maria” din Iasi, cel mai mare spital pediatric din estul tarii, unde leafa personalului inseamna 90% din buget. Cladirea in care functioneaza nu a fost renovata niciodata de la infiintare, din 1970. Singura salvare sunt fondurile de europene.

Exista un astfel de proiect aprobat, dar lucrarile vor incepe in cateva luni.

Radu Terinte, managerul Spitalului „Sf. Maria”, Iasi: „Trebuie sa cantarim fiecare aparatura, fiecare medicament, cand il cumparam, cat costa si nu in ultimul rand, in momentul de fata, nu ne putem permite excese.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri