Conform specialiștilor SOLO, un serviciu de gestionare a PFA-urilor, din cauza inechității semnificative a măsurilor fiscale propuse de Guvern, va fi afectat segmentul micilor antreprenori, iar efectul acestora în reducerea deficitului bugetar nu va avea rezultatul scontat.

Aceștia au identificat trei puncte nevralgice la modificările fiscale propuse recent, care privesc freelancerii și liber-profesioniștii, și cer ca reprezentanții celor peste 400.000 de PFA, PFI, CMI, sau Cabinete individuale să fie prezenți la consultările dintre Guvern și mediul de afaceri.

Conform celor mai recente informații vehiculate în presă, pentru veniturile ce depășesc 24 de salarii, PFA-urile vor plăti pentru contribuția la sănătate (CASS) 10% din venitul netul. Din cauza inechității semnificative a măsurilor fiscale propuse, care vor afecta îndeosebi segmentul micilor antreprenori, efectul acestora în reducerea deficitului bugetar nu va avea rezultatul scontat.

„În primul rând, impactul fiscal al acestor măsuri reprezintă o cotă infimă din suma necesară acoperirii deficitului bugetar, însă costul pentru micii antreprenori va fi unul major. În al doilea rând, aceste creșteri de taxe propuse vor descuraja multe segmente în fiscalizarea activității și veniturilor lor, încurajând munca la negru, cu efecte negative asupra întregului mediu economic”, a declarat Alexandru Anghel, CEO SOLO.

Pașii importanți făcuți în ultimii ani, prin care freelancerii și cei care lucrează pe cont propriu pot să își încaseze banii legal, să contribuie și să beneficieze la sistemul public de protecție socială, vor fi anulați de măsurile propuse, cred specialiștii SOLO. Spre exemplu, un freelancer cu încasări de 15.000 de lei pe lună plătește în acest moment taxe și impozite de 3.600 de lei. Pe baza creșterilor propuse, în 2024 taxele la stat ar crește la 4.335 de lei, cu 20% mai mult decât acum.

Micii antreprenori cu PFA-uri și cei care lucrau pe drepturi de autor s-ar putea întoare în era muncii la negru

Modificările propuse ar duce la creșteri agresive ale taxării profesiilor independente care folosesc un PFA, PFI, CMI etc. Pentru optimizare fiscală, profesioniștii vor alege migrarea către forme fiscale mai avantajoase care în definitiv vor duce la scăderea contribuțiilor sociale colectate de stat.

Spre exemplu un medic cu PFI astăzi poate plăti contribuții calculate la nivelul a 24 de salarii. Din 2024 va alege să plătească 16% impozit pe profit printr-un SRL și nu va mai plăti niciun fel de contribuție socială.

Nu în ultimul rând, antreprenorii români au nevoie de un sistem fiscal predictibil, pentru a-și gestiona veniturile și a nu mai căuta soluții de optimizare fiscală în fiecare an.

PFA-ul este folosit de peste 400.000 de liber-profesioniști din domenii diverse, cum ar fi: IT-iști, designeri, profesori, traineri, medici, psihologi, consultanți de management și marketing etc. Pentru un număr însemnat de mici antreprenori, pentru care lucratul de oriunde a devenit norma ca urmare a pandemiei, măsurile fiscale propuse pot genera un nou val de migrare a forței de muncă înalt calificate către state cu politici de taxare mai prietenoase cu freelancerii (ca Portugalia, Malta, Spania sau Letonia).

Conform Raportului „Doing Business” realizat de Banca Mondială, România se află pe locul 55 (din 190) în ușurința de a face afaceri, în spatele Spaniei, Estoniei, Poloniei și chiar Moldovei. Altfel spus, pe lângă mediul fiscal instabil, al taxelor în creștere, un antreprenor în România se luptă și cu un sistem birocratic, netransparent și imprevizibil.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri