Bugetul alocat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) va fi cheltuit în proporţie de 92% pe ajutoare acordate companiilor private afectate de restricţiile impuse de stat pentru controlul pandemiei, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

"Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului are alocat pentru 2021 un buget de aproape două ori mai mare decât anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizând 6,6 miliarde de lei. 92% din acest buget va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID-19", se spune în comunicat.

Potrivit Legii bugetului, unul dintre programele de ajutor pe care Ministerul Economiei le va administra anul acesta este cel dedicat întreprinderilor din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată de pandemie, conform Agerpres.ro.

"Obiectivul principal al sprijinului financiar este să asigure continuitatea activităţii operatorilor economici din sectorul turistic, structuri de cazare, structuri de alimentaţie, agenţii de turism, grav afectaţi de impactul economic al epidemiei de coronavirus prin îmbunătăţirea accesului la lichidităţi, pentru a-i ajuta să îşi continue activitatea şi să păstreze locurile de muncă. În acest sens, programul a fost legiferat deja prin recenta OUG 10/2021, denumită generic 'Ordonanţa HoReCa', prin care ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN specifice turismului", menţionează sursa citată.

De asemenea, Măsura 3 de sprijin a IMM-urilor - granturi pentru investiţii - va fi operaţionalizată în acest an.

"Ministerul continuă şi anul acesta măsurile de ajutor din Programul de granturi pentru IMM. Pe lângă Măsura 1, care vizează microgranturile (ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi), şi Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, va fi operaţionalizată şi Măsura 3, granturi pentru investiţii, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecţie a firmelor solicitante. Obiectivul principal al acestei scheme de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă", spune documentul.

Potrivit sintezei programelor finanţate prin bugetul MEAT, Programul 1 (Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice) are propuse pentru anul curent credite de angajament de 233 de milioane de lei şi credite bugetare de 100 de milioane de lei, iar programul 2 (Program privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi) prevede credite de angajament de 2,5 miliarde de lei şi credite bugetare de 1 miliard.

Programul 3 (Stimularea exporturilor) are propuse credite de angajament de 1,5 milioane de lei şi credite bugetare de 1,5 milioane de lei, iar programul 4 (Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii ''Start-up Nation - ROMANIA'') are credite de angajament de 14,6 milioane de lei şi credite bugetare de 641,9 milioane de lei.

Pentru programul 5 (Programe de conservare sau de închidere a minelor) sunt alocate credite de angajament de 70 de milioane de lei şi credite bugetare de 70 de milioane de lei, programul 6 (Program de marketing şi promivare turistică) are prevăzute credite de angajament de 6,7 milioane de lei şi credite bugetare de 6,7 milioane de lei, programul 7 (Dezvoltarea produselor turistice) are propuse credite de angajament de 50,2 milioane de lei şi credite bugetare de 50,2 milioane de lei, iar pentru programul 8 (Program geologic la nivel naţional privind direcţiile de desfăşurare a activităţii de cercetare geologică a resurselor minerale) sunt propuse credite de angajament în valoare de 1,02 milioane de lei şi credite bugetare în valoare de 1,02 milioane de lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri