Romanii care muncesc in strainatate au crescut cererea de termopan cu 50%

Cererea de tamplarie termoizolanta in zona de est a tarii a crescut cu 50% in 2006, deoarece multe persoane din aceasta zona care muncesc in strainatate si-au renovat casele, a declarat presedintele patronatului de tamplarie termoizolanta din Romania, Marin Crutescu.

Cererea pentru tamplarie termoizolanta in Romania a crescut in medie cu 30% in 2006 fata de anul anterior, aceasta crestere fiind influentata in special de zona Moldovei unde s-au construit si s-au renovat cele mai multe case si unde cresterea a atins 50%, potrivit NewsIn. Numai anul trecut firmele din Romania au importat materiale (profile, accesorii, geamuri) de circa 400 milioane euro si au produs in tara de aproximativ 30-40 milioane euro.

Multi romani isi schimba vechea tamplarie cu termopan deoarece aceasta din urma asigura o protectie fonica si termica superioara, in functie de dimensiunea ferestrelor, a mai spus Crutescu.

Desi mai scumpa, romanii aleg tamplaria termoizolanta colorata

Jumatate dintre romanii care si-au montat termopan in 2006 au ales ca tamplaria sa fie colorata, in special in nuanta de "stejar auriu", chiar daca este cu 25-35% mai scumpa, a mai spus Marin Crutescu.Potrivit specialistilor in tamplarie, cererea pentru nuantele "stejar auriu" si "stejat natur" este in crestere, desi pretul pe metru patrat este mai mare cu pana la o treime fata de tamplaria alba, a explicat Crutescu.

In ceea ce priveste tipul de material preferat, circa 70% dintre romanii care si-au montat tamplarie termoizolanta au ales PVC-ul, deoarece asigura o protectie termica si fonica superioara la un pret accesibil, a declarat presedintele Patronatului de Tamplarie Termoizolanta din Romania (PTTR).

El a adaugat ca tamplaria din aluminiu a fost preferata de 27% dintre clienti, in special de dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, birouri, banci si hoteluri.

Potrivit lui Crutescu, procentul celor care aleg sa-si monteze tamplarie din lemn este mic, de aproximativ 3%, una dintre posibilele cauze fiind pretul de 400 euro pe metru patrat. "Pe de alta parte, tamplaria din lemn nu reprezinta un foarte bun izolator termic si fonic si, totodata, necesita o ingrijire speciala, cu ulei din in si vopseluri", a mai spus presedintele PTTR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri