Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus creşterea economică din trimestrul I al acestui an, la 0,2%, de la 0,1% cât estima anterior, iar faţă de acelaşi trimestru din 2022, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,9% pe seria ajustată sezonier, conform datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preluat de Agerpres.

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 394,379 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2022 şi cu 2,9% faţă de trimestrul I 2022.

Pe seria ajustată sezonier, diferenţa faţă de varianta provizorie este de 5,224 miliarde de lei şi 0,1 puncte procentuale. De asemenea, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, diferenţa este de 0,1 puncte procentuale, de la 2,8% la 2,9%.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 318,557 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 2,4% faţă de trimestrul I 2022. Diferenţa faţă de varianta provizorie este de 6,464 miliarde de lei, iar faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent diferenţa este de 0,1 puncte procentuale, de la 2,3% la 2,4%.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a crescut cu 0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel:

  • construcţiile, cu o creştere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale;
  • activităţile de spectacole, culturale şi recreative;
  • reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale;
  • informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale;
  • administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public;
  • învăţământ; sănătate şi asistenţă socială, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale;
  • comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor;
  • transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de 0,7 puncte procentuale.
  • Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu 1,6 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferenţe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,7% la +1,6%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 103,8% la 108,7%; formarea brută de capital fix, de la +2,4% la +1,9%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 113,2% la 110,4%.

Cu toate că avem creștere economică, gaura de la buget încă există

Deficitul bugetar după primele cinci luni ale acestui an este de 37 mld. lei, aproape jumătate din toată suma pe care a propus-o Guvernul României pentru finalul de an, conform raportului macroeconomic pe 2023. Proiecția pentru 2023 este să avem un deficit bugetar de 68 mld. lei, echivalentul a 4,4% din PIB. Economiștii sunt însă ceva mai pesimiști, cei de la BCR, de exemplu, anticipând că vom încheia anul 2023 cu un deficit de 4,7%.

Una dintre metodele prin care s-ar putea umple golul din buget ar fi eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul IT, cel al construcțiilor și în agricultură. Cu toate că acest lucru ar putea reduce din deficitul bugetar, eliminarea acestor facilități sunt o tehnică care ar putea deranja electoratul vizat. Spre exemplu, atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă au spus că nu se gândesc să taie din aceste excepții pentru sectorul IT.

Industria IT din România are o pondere în PIB de 7 - 8%, nu cred că cineva poate să se gândească să intervină şi să strice ceva care funcţionează. E normal să existe măsuri care să echilibreze, dar în niciun caz să producem intervenţii care să perturbe un domeniu care funcţionează foarte bine”, a declarat Nicolae Ciucă.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri