Plafonarea prețului alimentelor de bază, decisă de Guvern în iunie 2023 și care se va aplica de la 1 august, nu va avea consecințele scontate – dimpotrivă, ar putea duce chiar la scumpiri. A explicat motivele Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, proprietar și fondator al rețelei Paco Supermarkets.

”Din punctul nostru de vedere, e o lege populistă, clar, și care nu va avea efectele scontate. Nu va avea efecte aproape deloc”, a afirmat Feliciu Paraschiv, în cadrul unei dezbateri profesionale CLCC. În opinia sa, situația va fi similară cu cea din cazul acordului voluntar de scădere a prețului la lapte care, în opinia sa, nici nu s-a simțit în piață.

”Scumpim pasta de dinți ca să ieftinim laptele”

”Partea cea mai proastă, care s-a întâmplat și în alte țări – de pildă Ungaria, care o să renunțe probabil de la 1 august la legea asta - e că noi n-avem de unde să scoatem banii din piatră seacă. O să rezistăm o lună, două, trei. Ne mai bagă ăștia ceva în cârcă și vor crește prețurile la alte produse. E clar că vor crește, că noi trebuie să dăm salariile. De unde să tăiem? Bun, creștem prețul la pasta de dinți ca să ieftinim la lapte. N-o să observe clientul, care își ia pastă de dinți o dată pe lună, n-o să vadă că s-a mai scumpit cu 5% cu 10%”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Omul de afaceri spune că producătorii mici și mijlocii nu au fost chemați la discuțiile privind ordonanța de plafonare a prețului alimentelor de bază, deși au o cotă de piață de aproximativ 35% și, crede el, sunt mai apropiați de clienți decât marile lanțuri de retail. ”Acum duhul a ieșit din sticlă și nu mai poate fi băgat la loc, dar ne-am aruncat o privire peste lege și avem o mulțime de neclarități pe care noi le-am fi spus de la început dacă dacă eram invitați”, a afirmat Paraschiv.

Ce pâine sau ce ouă au prețul plafonat, de fapt?

De exemplu, ordonanța vorbește despre pâine albă simplă 300-500 grame, dar nu precizează dacă este feliată sau nu. La lapte proaspăt la 1 litru intră și cel UHT sau nu? ”Brânză telemea vrac”, așa cum apare în textul legii, este un produs cu o cotă extrem de mică de piață, spune Feliciu Paraschiv, deci clienții ar putea să nu găsească în galantarele magazinelor produsul plafonat.

Mălaiul sau zahărul, în schimb, intră la plafonare indiferent de tip. Pe de altă parte, la ouă se menționează că este vorba de 10 bucăți, medii, ambalate, deși pe piață sunt foarte multe sortimente, iar legea nu precizează dacă plafonarea se aplică atât la ouăle de la găini crescute la sol, cât și la cele de la găini crescute în baterii. La cartofi legea vorbește despre cartofi proaspeți albi vrac, fără a specifica, de exemplu, dacă intră și cartofii noi.

”Sunt niște ambiguități și nici măcar nu sunt cele mai mari. Cele mai mari sunt legate de adaos”, a afirmat Feliciu Paraschiv. Mai precis, ordonanța spune că adaosul practicant de comerciant la aceste produse poate fi de cel mult 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.

Prețul uleiului crește iar, doar ca să aibă de unde să scadă

”Cum să adaug cheltuielile directe, fiindcă acelea sunt cheltuielile cu marfa? Cum pot să adaug cheltuielile directe în discuția asta? Sunt lucruri complet diferite, e ilogic. E o chestie care rupe mintea unui contabil”, a declarat reprezentantul comercianților mici și mijlocii.

În final, Feliciu Paraschiv mai atrage atenția asupra unui fenomen: scumpiri la producători, înaintea aplicării ordonanței plafonării prețurilor la alimentele de bază - legea se va aplica de la 1 august.

”Prețul e o chestie complet volatilă. Prețurile se stabilesc în timp real. Ce înseamnă că dăm noi prețul la făină și la mălai și la ulei mai jos cu 10-15%? Nu, prețul la ulei, la făină și la mălai vine din Ucraina. Ajunsese uleiul la 12 lei și acum este 4,5-5 lei. Dar ce să vedeți? De când a început să apară ordonanța, prețurile la ulei la fabrică au început să crească ușor-ușor. Chiar dacă floarea-soarelui este, chiar dacă prețul la energie plafonat, chiar dacă motorina a mai scăzut, prețul la ulei crește puțin în fiecare săptămână. De ce? Ca să aibă de unde să scadă”, a conchis el.

Sursa foto: LCV / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri