Așa cum prevedeau numeroși specialiști, anunțata plafonare a adaosului comercial anunțată de la 1 august nu va reduce mult din presiunea de pe buzunarele cetățenilor. O avanpremieră în acest sens poate fi remarcată în cazul magazinelor Profi, care a anunțat o plafonare anticipată la un număr de produse înaintea termenului înaintat de Guvern.

Astfel, wall-street.ro a observat o serie de reduceri la mai multe categorii de produse, marcat cu mesajul "adaos deja mic", după cum urmează:

  • Castraveți cornichon - de la 4.49 lei kilogramul la 3.89
  • Morcovi - de la 5.29 lei kilogramul la 4.99
  • Țelină - de la 6.49 kilogramul la 5.99
  • Mere golden vrac - de la 4.99 lei kilogramul la 4.49
  • Ceapă roșie - de la 5.99 lei kilogramul la 5.89, practic o ieftinire de 10 bani
  • Fasole boabe - de la 9.99 lei kilogramul la 9.79, ieftinire de 20 de bani
  • Ardei kapia - de la 12.99 lei kilogramul la 9.59 (practic cea mai mare ieftinire, de 3, 4 lei)

Este de asemenea interesant de remarcat faptul că cea mai mare parte a acestora nu se află pe lista de 14 alimente de bază ce vor avea prețuri reduse la raft începând cu data de 1 august.

Potrivit OUG 67/2023, Ordonanța care plafonează, practic, prețurile celor 14 alimente, cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi Cash & Carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri