Ţările de Jos au intrat în recesiune în trimestrul doi din 2023, pe fondul scăderii exporturilor şi a cheltuielilor consumatorilor, după majorarea dobânzilor, menită să ţină sub control inflaţia, transmite AP, preluat de Agerpres.

Conform datelor Biroului de Statistică, economia olandeză a scăzut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie 2023, după un declin de 0,4% în primul trimestru din acest an.

"După pandemie, economia olandeză s-a redresat mai rapid şi mai puternic decât restul Europei, dar în ultimul an situaţia s-a schimbat", a explicat Peter Hein van Mulligen, economist şef la Biroul de Statistică.

Ţările vecine Franţa şi Belgia au raportat creştere în trimestrul doi din 2023, în timp ce PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie europeană, a stagnat.

Fundamentele economice ale ţării rămân solide, deşi consumatorii şi firmele suferă din cauza efectelor inflaţiei şi ale majorării dobânzilor.

"Ne angajăm să rezolvăm provocările pe termen lung şi analizăm unde se înregistrează creşteri inutile de preţuri", a declarat ministrul interimar al Afacerilor Economice, Micky Adriaansens.

Deşi ţara este oficial în recesiune, piaţa forţei de muncă rămâne solidă, rata şomajului situându-se la 3,6%, un nivel scăzut record.

"Pentru fiecare o sută de persoane care caută un loc de muncă există 122 de slujbe", a explicat Hein van Mulligen.

Conform datelor Eurostat, economia UE a fost stabilă, iar cea a zonei euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, când economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar a zonei euro a rămas stabilă.

Germania a intrat în recesiune după primele trei luni ale acestui an

Economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent, arată datele revizuite de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

"După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând", a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.

O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri