Adoptarea euro va aduce beneficii importante in ceea ce priveste stabilitatea si eficienta asociate monedei unice europene, desi Romania mai are de infruntat obstacole importante pana la intrarea in zona euro, arata un studiu al Fondului Monetar International (FMI) citat de NewsIn.

"Inainte de a adopta moneda europeana, Romania trebuie sa intruneasca toate criteriile privind aderarea la zona euro. Guvernul Romaniei a evaluat corect importanta convergentei reale si a pregatit un calendar realist in sensul acesta", se spune in studiul intitulat "Romania tinteste spre standardele de viata ale Uniunii Europene", semnat de analistul Costas Christou, de la Fondul Monetar International (FMI).

"Pentru a adopta moneda europeana, Romania trebuie sa accelereze agenda de reforme structurale. Pentru autoritatile romane prioritatile sunt eficienta serviciilor publice, accelerarea planurilor de privatizare a sectorului energetic, majorarea dimensiunii fortei de munca si crearea de noi locuri de munca si reducerea coruptiei, prin imbunatatirea mediului de afaceri", mai arata FMI.

"Tentativa Romaniei de a recupera distanta fata de partenerii mai bogati din Uniunea Europeana va fi sustinuta si de finantare europeana. Fondurile post-aderare, daca sunt integral folosite, reprezinta o injectie echivalenta cu 3-5% din produsul intern brut (PIB) in fiecare an, in perioada 2007-2014. Structura acestor aporturi de capital arata ca este important ca Romania sa foloseasca eficient fondurile", a observat analistul FMI.

"Statutul de tara membra a Uniunii Europene este o mare sansa pentru Romania, dar si un test pentru politicile ei. Si, avand in considerare marea diferenta intre standardele de viata din Romania si partenerii ei mai bogati din Uniunea Europeana, autoritatile romane nu au timp sa se culce pe-o ureche", avertizeaza studiul FMI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum ar fi mai castigata Zona Euro: cu Grecia sau cu Grexit?