Statul ar putea avea de decontat, doar pentru facturile de electricitate și gaze naturale de anul acesta, 9 miliarde de lei către furnizori. Estimarea a fost făcută de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei), care preconizează însă o sumă mult mai mică pentru 2024.

La ora actuală, a declarat vicepreședintele ANRE Gabriel Andronache, cererile de decontare transmise furnizori ajung la 7,4 miliarde de lei pentru facturile din 2023. Estimarea Autorității este că până la finalul anului se va ajunge la 9 miliarde. Suma este semnificativ mai mică ca anul trecut, când s-a închis la 14,5 miliarde, afirmă oficialul.

Nu toate cererile au fost încă depuse: în vreme ce furnizorii cu un portofoliu mic de clienți sunt cu cererile la nivelul lunii octombrie, furnizorii mari sunt încă la nivelul lui august-septembrie, potrivit ANRE. De asemenea, mai sunt încă cereri neverificate pentru sume din 2022. Autoritatea are doar rolul de a verifica aceste cereri, care apoi merge la decontare (deci nu ANRE plătește). Per total, ele au ajuns la 23,36 de miliarde de lei din 2021 și până azi.

Cum a ajuns statul să le deconteze miliarde de lei furnizorilor

De ce trebuie statul să le deconteze furnizorilor de energie electrică și gaze aceste sume uriașe? Potrivit OUG 118/2021 și OUG 27/2022, prețurile la gaze și energie electrică sunt plafonate pentru consumatorii finali, iar furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferența, pe baza unor cereri verificate de ANRE, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici). Practic, furnizorii au pierdut acești bani tarifându-le consumatorilor energia la un preț mai mic decât cel din contracte, prefinanțând, efectiv, schema de plafonare.

Doar că, la ora actuală, deși statul s-a angajat să le achite furnizorilor diferențele în termen de 45 de zile, de fapt întârzierile sunt de ordinul a 4-5 luni. Sumele datorate au ajuns la 3,7 miliarde de lei, iar în bugetul pentru 2024 nu sunt prevăzute aceste sume.

Banii pentru decontarea schemei de plafonare ar urma să vină pe parcursul lui 2024

Întrebat pe acest subiect, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că în buget există un miliard de lei pentru decontare (doar pentru facturile consumatorilor non-casnici). Pe parcursul anului 2024 se vor adăuga banii necesari, a afirmat ministrul.

”Anul trecut pe vremea asta aveam zero lei în această logică din bugetul de stat pentru plafonare/compensare. Ce s-a întâmplat? De unde au venit sumele? Au venit din Fondul de tranziţie pe parcursul anului, ele nu trebuie să fie bugetate la începutul anului. Au venit din taxa de solidaritate, iarăşi, pe parcusul anului. Deci, pe măsură ce aceste fonduri intră în aceste conturi ale Ministerului de Finanţe, ele alimentează acest Fond de tranziţie şi se împart către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii”, a precizat Sebastian Burduja.

Funrizorii se tem de insolvență

Întârzierea acestor decontări produce însă mari probleme de cash-flow furnizorilor. Ei au termene ferme de plată pentru producători, transportatori, distribuitori, trebuie, să achiziționeze energie dar, în același timp sunt obligați să aplice o reducere la prețul final facturat. Diferența este (sau ar trebuie să fie) acoperită de stat prin aceste decontări, doar că banii vin, de multe ori, târziu, astfel că furnizorii apelează la bănci, ceea ce generează costuri de finanțare. Statul nu recunoaște însă aceste costuri, adică nu le decontează furnizorilor dobânzile pe care ei le achită băncilor. Furnizorii spun că nu se opun plafonării și nu au făcut nicio presiune pentru abandonarea schemei, dar au o mare problemă cu plățile făcute de statul român pentru a le deconta pierderile - iar nesiguranța este și mai mare în momentul în care în legea bugetului pe 2024 nu apar alocările bugetare pentru această decontare.

Dacă aceste sume nu vor fi bugetate, riscul imposibilității asigurării energiei este unul real, extrem de grav și inevitabil, acesta conducând la colapsul sistemului energetic național, susține Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Practic, riscul este ca furnizorii de energie la care statul este dator să intre în insolvență.

În condițiile normalizării prețurilor la energie, schema de plafonare ar putea costa statul doar 4 miliarde de lei în 2024, potrivit ANRE și Ministerului Energiei. Legea prevede că schema va dura până la 31 martie 2025 – și e extrem de puțin probabil să fie scoasă în plin an electoral, oricât de mare ar fi gaura în buget. De altfel, și reprezentanții ACUE spun că realist vorbind, decizia privind o eventuală renunțare la plafonarea facturilor trebuie luată cu cel puțin 6 luni înainte ca o astfel de măsură să se aplice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri