Fabricile din zona euro şi-au redus semnificativ producţia în decembrie, activitatea economică contractându-se pentru a 18-a lună consecutiv, arată rezultatele unui sondaj, care indică faptul că economia este aproape sigur în recesiune, transmite Reuters, conform Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, s-a situat în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,2 puncte luna precedentă, dar mult sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei.

Indicele privind producţia a scăzut în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,6 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicau pentru decembrie un nivel de 44,1 puncte.

Tendinţele pesimiste indică un declin al economiei zonei euro în trimestrul patru din 2024, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank. În trimestrul trei din 2023, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,1%.

"Pe fondul scăderii din industrie, datele indică un tablou sumbru pentru zona euro, care probabil a intrat în recesiune", a adăugat acesta.

Analiştii intervievaţi recent de Reuters se aşteaptă la o scurtă recesiune în timpul iernii.

Indicele privind comenzile noi în industrie s-a atenuat moderat în decembrie, dar rămâne sub pragul de 50 de puncte pe ansamblul anului trecut.

Activitatea în decembrie a fost stimulată de finalizarea comenzilor vechi şi sugerează că fabricile nu se aşteaptă la o redresare rapidă, reducând numărul de angajaţi pentru a şaptea lună consecutiv.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri