Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a realizat peste 3.570 de controale şi a aplicat amenzi în valoare de 2,857 milioane de lei, anul trecut, pe piaţa de telecomunicaţii din România.

Piaţa comunicaţiilor electronice, în 2023, au fost efectuate 2.020 de acţiuni de control, iar contravenienţii au primit 171 de notificări, 248 de avertismente şi 177 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 1,778 milioane de lei, notează Agerpres.

Din acest total, 132 de amenzi contravenţionale în valoare de 1,377 milioane de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie, cele mai multe pentru încălcarea obligaţiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, nerespectarea regulamentului de roaming, desfăşurarea procesului de portare, modalitatea de transmitere a notificării unilaterale ca urmare a modificării contractelor încheiate cu utilizatorii finali.

Cea mai mare amendă, în valoare de 40.000 de lei, a fost aplicată pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispoziţiile legale.

În anul 2023, ANCOM a finalizat o campanie care a vizat respectarea de către furnizorii de servicii de telefonie mobilă prepaid/postpaid a prevederilor legale privind portabilitatea numerelor. În acest context, au fost realizate 164 de controale la nivel naţional, în urma finalizării acestora fiind aplicate 16 amenzi contravenţionale în cuantum total de 160.000 de lei, din care două amenzi contravenţionale, de 20.000 de lei, acordate furnizorilor de servicii de acces la internet pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispoziţiile legale.

De asemenea, zece amenzi contravenţionale, în valoare totală de 96.000 de lei, au vizat furnizorii de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice.

Potrivit sursei citate, furnizorii de reţele de tip CATV au fost sancţionaţi cu 23 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 211.000 de lei, majoritatea aplicate pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, cea mai mare amendă, în valoare de 35.000 de lei, fiind pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispoziţiile legale.

Totodată, în domeniul radiocomunicaţiilor, au fost aplicate zece amenzi, în cuantum de 75.000 de lei pentru utilizarea unor frecvenţe fără a deţine licenţă sau nerespectarea parametrilor tehnici şi operaţionali ai staţiilor radio. Pe acest segment, cea mai mare amendă a fost de 30.000 de lei şi s-a transmis pentru nerespectarea condiţiilor din licenţă, respectiv nerespectarea obligaţiilor din licenţă cu privire la acoperirea cu servicii de comunicaţii electronice.

În ceea ce priveşte piaţa echipamentelor radio şi a compatibilităţii electromagnetice, datele ANCOM arată că, în 2023, au fost efectuate 1.046 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de avertismente şi 220 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 807.000 de lei. Cea mai mare sancţiunea a fost în valoare de 30.000 de lei pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor destinate să perturbe sau să împiedice funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio (jammere).

În plus, cea mai mare amendă, în valoare de 20.000 de lei, pe compatibilitate electromagnetică, s-a aplicat unui producător pentru neaplicarea marcajului CE.

Nu în cele din urmă, pe piaţa serviciilor poştale, anul trecut, ANCOM a efectuat un număr de 513 acţiuni de control şi a aplicat 66 de avertismente şi 49 de amenzi contravenţionale, de 271.500 de lei, cea mai frecventă încălcare fiind nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poştale, nerespectarea modalităţilor de predare a trimiterilor poştale către destinatari, nerespectarea conţinutului avizelor poştale, neprestarea serviciilor poştale şi neinscripţionarea/marcarea trimiterilor poştale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri