Viteza medie de download la nivel naţional pentru internetul fix a crescut anul trecut cu aproximativ 27% faţă de anul precedent, înregistrând o valoare de 331 Mbps, conform rezultatelor testelor realizate de utilizatorii finali în cadrul platformei Netograf pe parcursul anului 2022, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"Calitatea serviciilor de acces la internet s-a îmbunătăţit în anul 2022 când am înregistrat o creştere a vitezelor medii de download şi upload la nivel naţional atât pentru conexiunile fixe, cât şi pentru cele mobile. Astfel, în anul 2022, testele realizate prin Netograf au indicat că viteza medie de download la nivel naţional prin conexiunile fixe a fost de 331 Mbps, iar cea prin conexiunile mobile de 38 Mbps", a declarat preşedintele ANCOM, Valeriu Zgonea, cu ocazia publicării Raportului privind calitatea serviciului de acces la internet.

Care sunt vitezele medii de internet în România

Viteza medie de upload a ajuns la 280 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, creşterea procentuală fiind semnificativă, de 56% faţă de nivelul anului 2021.

În ceea ce priveşte serviciul de internet mobil, viteza medie de download la nivel naţional a ajuns la 38 Mbps, înregistrând o creştere de circa 26%, iar viteza medie de upload a atins o valoare de 15 Mbps, fiind mai mare cu 46% faţă de media naţională din anul precedent.

Dintr-un număr total de 133.641 de teste valide efectuate în anul 2022, 77% au fost realizate pe conexiuni fixe şi 23% pe conexiuni mobile.

La nivel de judeţe, cele mai multe teste valide pentru serviciile de internet fix au fost efectuate în Bucureşti (7.201 teste), Prahova (2.675 teste), Ilfov (2.532 teste), Cluj (1.782 teste) şi Iaşi (1.756 teste). Pentru serviciile de internet mobil, cele mai multe teste valide au fost localizate în Bucureşti (6.920), Timiş (1.149), Iaşi (1.122), Ilfov (1.022) şi Braşov (824).

Conform sursei citate, furnizorii au libertatea să-şi stabilească valorile parametrilor de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet conform politicii lor comerciale şi tehnologiilor folosite.

Mulți români nu știu ce abonament de net au

Pentru a asigura transparenţa informaţiilor privind calitatea serviciului de acces la internet, furnizorii au obligaţia de a preciza în contracte şi pe paginile proprii de internet valorile următorilor parametri de calitate tehnici: viteza minimă, viteza de transfer disponibilă în mod normal, viteza maximă şi viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin reţele fixe) şi viteza maximă estimată şi viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin reţele mobile).

Cel mai recent studiu privind utilizarea serviciilor de comunicaţii electronice de către utilizatorii finali, persoane fizice (decembrie 2022) realizat de ANCOM arată că 29% dintre respondenţi nu cunosc viteza abonamentului/din contract pentru servicii de acces la internet fix, cu un procent mai mare (37%) în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani.

În acelaşi timp, întrebaţi ce i-a determinat sau i-ar determina să achiziţioneze un abonament de internet fix cu o viteză de 1000 Mbps sau mai mult, 47% dintre respondenţi au ales ca răspuns viteza reală/garantată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri