Ministerul Finanţelor a atras, 85 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a împrumutat peste 1,5 miliarde de lei, la dobânzi de 6,01% pe an şi, respectiv, 6,43% pe an, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, conform Agerpres.

Valoarea nominală a celor două emisiuni suplimentare a fost de 75 de milioane de lei fiecare. Băncile au transmis oferte în valoare de 125 milioane de lei, respectiv de 10 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna februarie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 705 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,205 miliarde de lei, este cu 115 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în ianuarie 2024, de 6,32 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

România trăiește de prea mult timp peste posibilități

România s-a întins mult peste plapumă când vorbim despre cheltuieli, și-a construit bugetul pe bani pe care nu i-a avut, iar creșterea economică s-a bazat pe consum, nu pe investiții. Aceasta este concluzia lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, care spune că politicile fiscale ale României au avut această filosofie nu de ieri de azi, ci funcționează în acest sistem de ani de zile.

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind bugetul propus pentru 2024, fiind considerat unul construit pe niște venituri supraestimate, un lucru care ar putea să adâncească și mai mult gaura din buget pe viitor. Deficitul bugetar cu care se confruntă România în momentul de față este rezultatul unor politici fiscale prociclice care, din păcate, au devenit modul tradițional în care funcționează economia României. Cristian Popa spune că țara noastră a trăit peste posibilități și că ne-am bazat pe mai mult pe datorii și consum, decât pe investiții.

„Adevărul este că politica fiscală a fost prociclică, iar acest lucru nu se întâmplă de ieri de azi. S-a apăsat prea tare pe accelerație: s-a pus gaz pe foc când focul ardea de mult timp. Asta ne-a făcut să ne întindem mai mult decât ne era plapuma, România a trăit peste posibilități. Asta nu înseamnă că Ionescu sau Popescu au trăit fără posibilități, ci toată România, bazată pe politicile fiscale prociclice. Asta înseamnă că ne-am bazat pe datorii și mai degrabă pe consum decât pe investiții”, a declarat Cristian Popa.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri