Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procentul mic de IMM-uri care inovează, conform statisticilor rezultând faptul că 91,7% dintre IMM-uri nu investesc în inovare, scrie Agerpres.

"Acest lucru conduce la o competitivitate scăzută a acestora, incapacitatea de a aduce pe piaţă produse/servicii noi sau competitive, rezistenţă scăzută în faţa concurenţei pe pieţe cu cerinţe tot mai mari", se menţionează într-un comunicat al CNIPMMR, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, cauzele principale ale lipsei investiţiilor în inovare sunt lipsa resurselor financiare, o problemă generală a IMM-urilor, şi a resurselor umane calificate, precum şi a unor programe dedicate special cercetării-dezvoltării în IMM-uri.

"România trebuie să profite de fondurile europene pentru a-şi dezvolta un sector economic competitiv şi inovator. Astfel, încurajăm IMM-urile să devină furnizori de inovare în domeniile inteligenţei artificiale şi a tehnologiei informaţiei, prin acordarea de granturi, crearea de spin-off-uri şi hub-uri de inovare. Pentru aceasta sunt necesare programe speciale pentru susţinerea inovării în IMM-uri, în sectoare clar definite care ţin cont de direcţiile dezvoltării economiei româneşti în următoarele decenii", a declarat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR, citat în comunicat.

Conform ultimelor date statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la situaţia întreprinderilor inovatoare din România, ponderea întreprinderilor care au introdus pe piaţă produse sau procese de afaceri noi sau îmbunătăţite a fost de 8,8%, în scădere cu 1.9%, în perioada 2020-2022, comparativ cu perioada 2018-2020. În sectorul industriei, scăderea a fost de 1,3 puncte procentuale de la 5,2 la 3,9 în perioada 2020-2022, comparativ cu perioada 2018-2020, iar în sectorul serviciilor scăderea a fost de 0,6 puncte procentuale de la 5,5 la 4,9 în aceeaşi perioadă, se subliniază în comunicat.

Tot cifrele INS arată ca în perioada 2020-2022, ca şi în perioada 2018-2020, întreprinderile mari au fost de două ori mai inovatoare decât întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri). Din numărul total de întreprinderi mari, 20,6% au fost inovatoare, în timp ce IMM-urile au inovat în proporţie de 8,3%.

Șef IMM-uri: Avem nevoie de „sânge proaspăt” în economie

Mediul de afaceri din România este unul destul de îmbătrânit, iar asta se vede și din numărul de firme „zombie” pe care le are țara noastră. „Poțiunea” de întinerire a economiei românești este ademenirea tinerilor în povestea antreprenoriatului, iar acest lucru se poate întâmpla prin programe care să le faciliteze intrarea în piață, este de părere Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Una dintre soluțiile invocate de șeful IMM-urilor este coborârea vârstei de la care te poți deveni antreprenor, de la 18 la 16 ani.

România se află sub media europeană în ceea ce privește numărul de firme la mia de locuitor: de la 67 de firme/1.000 de locuitori - media europeană - la 25 de firme/1.000 de locuitori - situația din România. Mai mult de atât, pe lângă factorul cantitativ trebuie să îl privim și pe cel calitativ. Aici, BNR ne spune că una din patru companii din România se încadrează în categoria "zombie", adică au deficiențe de capitalizare, rentabilitate negativă a activelor, active imobilizate în scădere sau un grad de îndatorare relativ mare. Care este tratamentul pentru această situație? Florin Jianu spune că economia românească are nevoie de o „transfuzie cu sânge proaspăt” în mediul antreprenorial.

„Avem nevoie de sânge proaspăt în economie. Dacă ne uităm la intensitatea antreprenorială, suntem sub jumătatea mediei europene. Dacă ar fi după mine, ar trebui să poți începe să devii antreprenor de la 16 ani: aș modifica legea și aș coborî vârsta. Cred că generațiile noi au un alt tip de gândire și abordare. Interacționez cu copii care au o gândire analitică, sunt activi și au idei inedite de proiecte”, a declarat Florin Jianu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri