Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Loma Linda (California, SUA), Nicoya (Costa Rica) și Ikaria, o mică insulă din Grecia, aflată la mai puțin de 50 de kilometri de coasta Turciei, sunt cele cinci „Zone Albastre” ale lumii.

Termenul a fost adoptat pentru a descrie acele zone al lumii în care media speranței de viață este mult mai ridicată decât oriunde în altă parte a lumii.

Ikaria este o mică insulă, cu o populație de circa 8.400 de locuitori, iar localizarea ei în această parte a lumii a transformat-o într-o țintă frecventă a națiunilor invadatoare vecine. Datorită trecutului său și a culturii locale, Ikaria a devenit un loc renumit pentru longevitatea locuitorilor săi.

Nu doar că o treime din populație ajunge sigur la vârsta de peste 90 de ani, dar se întâlnesc extrem de rar cu probleme de sănătate și, mai mult, sunt activi sexual până la o vârstă înaintă, relatează Insider.

Un studiu realizat de Universitatea din Atena arăta că 80% dintre bărbații cu vârste între 65 și 100 de ani din insulă încă erau activi din punct de vedere sexual.

Ce fac ikarienii de trăiesc atât de mult și de sănătoși

Ikarienii au încredere în dieta mediteraneană, ceea ce înseamă că include multe fructe și legume, cereale integrale, iar consumul de carne, alimente procesate și zahărul rafinat intră rar în dieta lor.

Cei care ajung până la vârsta de 100 de ani spun că mănâncă mulți cartofi, fasole, ulei de măsline și pește.

De asemenea, laptele de capră, care este bogat în potasiu și triptofan, ajută la eliberarea stresului.

Ceaiurile sunt un alt element important în dieta ikariernilor. Consumă adesea ceaiuri de oregano, salvie sau rozmarin.

Mișcarea zilnică este la fel de importantă pentru ikarieni. Și nu vorbim de rutine complicate, cei mai mulți seniori din insulă indicând plimbări zilnice către locurile lor preferate.

Somnul de dup-amiază este un alt element vital pentru ikarieni. Dormitul la prânz în fiecare zi face parte din rutina locuitorilor din insulă, iar cercetătorii au arătat care sunt beneficiile acestui obicei. Un studiu a arătat că o persoană care doarme cât mai des în timpul zilei prezintă un creier ce pare cu 2 până la 6 ani mai tânăr decât al unei persoane care nu doarme dup-amiaza.

Nu în ultimul rând, relațiile strânse cu familia și prietenii. Și nu ar fi o surpriză. Relațiile proaste cu cei din familie ori cu prietenii sunt surse de stres. Ikarienii caută tot timpul activități care să-i includă pe membrii familiei și pe prieteni, într-un mediu liniștit și lipsit de stres.

Aceste obiceiuri ale ikarienilor nu-i ajută doar să trăiască mai mult, dar și mai bine. Ratele îmbolnăvirilor de cancer sau a afecțiunilor cardiace sunt extrem de reduse în insula Ikaria. De asemenea, „depresia” este un concept aproape străin în insula elenă.

Nu în ultimul rând, peisajele sunt superbe în Ikaria, așa cum puteți vedea și în GALERIA FOTO.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri