Cum ia naștere gustul unei băuturi? Dar al unei băuturi sofisticate, cum este romul? Poate fi acesta un proces lăsat mai mult sau mai puțin la voia întâmplării, sau, dimpotrivă, este o succesiune de etape riguros planificate, conform unor informații transmise din generație în generație? Luis Figueroa, master blender emblematic al brandului de rom venezuelean Pampero, venit recent la București pentru o serie de masterclass-uri pe acest subiect, a făcut lumină în acest caz pentru publicul din România.

Cum a luat naștere Pampero

Este anul 1938 și, prin puterea imaginației, ne putem închipui fertilele câmpii venezuelene în bătaia soarelui.

Doi pionieri ai manufacturii de rom, Alejandro Hernández și Luis Manuel Toro, adevărați llanero - echivalentul cowboy-ului în cultura Venezuelei - bat acest câmpii în lung și-n lat pentru a descoperi secretele combinației perfecte de gusturi pentru băutura pe care vor s-o creeze și, în ultimă instanță, pentru da naștere visului lor.

Este vorba despre ceea ce peste ani va fi marca de rom Pampero, care, în cuvintele lui Luis Figueroa, descins 85 de ani mai târziu în însoritul București, s-a născut în anul amintit, odată cu eforturile acestor pionieri ai romului de calitate.

Era o perioadă în care tehnologia nu ajuta foarte mult, nici cunoștințele în domeniu nu erau extraordinare, însă cei doi pionieri au încercat realmente să schimbe istoria romului.

Luis Figueroa, master blender Pampero

Alejandro Hernández, de altfel, spune Luis Figueroa pentru wall-street.ro, nu știa nimic în domeniu, fiind totalmente autodidact, dar în momentul când a ajuns să cerceteze cum au fost manufacturate alte băuturi, a descoperit că pașii pe care îi făcea în propria lui firmă nu erau neapărat cei buni.

Maturare de minimum doi ani

De asemenea, povestește Figueroa, Alejandro Hernández și-a mai dat seama de un lucru important: faptul că clima impusă de geografia Venezeuelei nu fusese exploatată la maximum pentru a se reflecta în produsul său.

Un detaliu important pe care îl mai oferă master blenderul venezuelean este că în acea perioadă, spre exemplu, maturarea se producea în câteva luni, dată fiind clima caldă a țării, care joacă un rol important și face ca maturarea să se facă repede în mod natural.

Ei bine, explică master blenderul, tocmai în acest punct intervine Hernández decisiv, mai precis prin faptul că propune ca maturarea să se facă în minimum doi ani. Astfel, în 1953 el reușește să scoată pe piață un produs maturat într-o perioadă atât de lungă, ceea ce, automat, a contribuit la creșterea calității produsului.

Povestea mea în Pampero a început în 1992, când m-am alăturat distileriei, dar legătura mea cu romul este mai veche, pentru că tatăl meu a lucrat în același domeniu. Am avut ocazia să lucrez în toate departamentele, de la producție, distilare și evaluare până la amestec și blend, dar rolul care mi-a plăcut cel mai mult este cel de master blender, tocmai pentru că îmi oferă posibilitatea de a face mixul de romuri pentru produsul final.

Luis Figueroa, master blender Pampero

Acesta subliniază faptul că este vorba despre "maestro ronero" (maestru al romului, n.r.), iar acest rol este major, pentru că cel ce deține această titulatură, cum este și el, se implică încă din stadiul de cultivare a trestiei de zahăr, fiind prezent în toate etapele de producție.

Ce este și ce face un master blender

Luis Figueroa, născut el însuși în 1957 și a cărui experiență îl face un adevărat "alchimist al gusturilor", spune însă că rolul de master blender este și cel de a păstra rețete vechi care i-au fost înmânate și de a crea rețete noi.

Astfel, detaliază acesta, una e să deții o bibliotecă olfactivă, să recunoști gusturile și să reușești să duci mai departe moștenirea, și alta e ca prin această bibliotecă de gusturi să poți crea noi amestecuri.

De asemenea, acesta precizează că în procesul de distilare echipa sa folosește echipamente și procedee variate, precum alambicul, alambicul de tip oală, sau distilarea continuă în coloană, echipamente care creează 6 tipuri de alcool.

Folosim, în general, butoaie mici, de nu mai mult de 200 de litri, de stejar alb american, în care s-au maturat anterior bourbon, scotch și cherry, la temperaturi de 30 de grade și umiditate de 95%. În funcție de destinația produsului, dacă e pentru cocktail sau dacă e pentru consum pur, folosim diferte tipuri de butoaie. De exemplu, pentru un Pampero Blanco, folosim butoaie de scotch, unde căutăm arome florale și fructate, care se combină foarte bine cu alte ingrediente.

Luis Figueroa, master blender Pampero

Sau, spre exemplu, își dezvăluie în continuare Figueroa secretul, dacă se dorește un Pampero Aniversario, echipa folosește butoaie de cherry și bourbon, pentru a obține arome puternice, în așa fel încât să poată fi folosit ca atare sau amestecat și cu alte băuturi.

Acesta concluzionează spunând faptul că Pampero are patru băuturi în potofoliu: Pampero Blanco, Pampero Especial, Pampero Seleccion 1938 și Pampero Aniversario.

"Ritualul" prezentat în master class-uri

Găzduit de Luis Figueroa, Masterclass-ul Pampero aduce la un loc barmani și proprietari de restaurante pentru un curs de neuitat despre universul Pampero.

Astfel, oaspeții se vor aventura în acest univers, având oportunitatea de a învăța istoria romului, felul în care este făcut, asocierea cu mâncarea, dar și multe altele.

Totodată, oaspeții vor fi ghidați prin ritualul Pampero și vor avea parte de o degustare a soiurilor de rom Pampero disponibile pe piață.

Un specialist în combinarea băuturilor va fi de asemenea prezent pentru a demonstra cum poate Pampero să ducă gustul unui cocktail clasic la un alt nivel.

De asemenea, oaspeții se vor bucura de cocktail-urile create de Luis Figueroa, în vreme ce vor explora ei înșiși universul vibrant și plin de arome Pampero.

Cât privește masterclass-urile susținute deja în România, prezentate unor grupuri de câte 35-40 de persoane, Luis Figueroa a explicat și care este impactul climei asupra romului, iar la sfârșit i-a trecut pe participanți printr-o experiență senzorială, degustând fiecare produs în parte cu ritualul amintit anterior.

Îi învăț de asemenea pe cei care participă care sunt modurile de evaluare a aromelor, iar în aceste ritualuri identifică aromele de bază ale romului.

Luis Figueroa, master blender Pampero

În final, master blenderul Pampero explică faptul că ritualurile se încheie cu stoarcerea unei felii de lămâie, o parte a acesteia fiind îmbibată în cafea, iar cealaltă în zahăr brun, astfel că se obțin toate cele trei gusturi de bază ale romului - dulce, amar și citric, care sunt și aromele existente în materia primă, trestia de zahăr.

Sursa foto: Pampero

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.
Setari Cookie-uri