Rata somajului a atins in luna iunie valoarea de 4%, acesta fiind cel mai scazut nivel al somajului din 1992, iar numarul total al somerilor a fost de aproximativ 350.000 de persoane, a declarat, citat de NewsIn, secretarul general al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, Eugen Preda.

Potrivit lui Preda, o valoare atat de mica a ratei somajului nu s-a mai inregistrat in Romania de la jumatatea anului 1992, cand au inceput disponibilizarile masive din industrie. Astfel, daca in ianuarie 1992 somajul era de 3,5%, la finele aceluiasi an rata somajului ajunsese la 8,2%. Din 1992, concomitent cu evolutia economiei romanesti, somajul a avut fluctuatii mai mari sau mai mici, in ultimii doi ani insa fiind in continua descrestere.

In consecinta, in luna iunie, rata somajului a ajuns la 4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin fata de luna precedenta si cu 1,2 puncte mai mica fata de perioada similara a anului trecut.

Numarul total al somerilor in luna iunie a fost de 354.714 persoane, in scadere fata de luna mai cu peste 15.000 de persoane. Potrivit ANOFM, comparativ cu luna precedenta, rata somajului masculin a scazut, in luna iunie, cu 0,2 puncte procentuale si a ajuns la 4,3%, in timp ce rata somajului feminin s-a mentinut la acelasi nivel de 3,7%.

ANOFM explica scaderea ratei somajului in luna iunie prin relansarea activitatilor sezoniere din agricultura si constructii, precum si al prestarilor de servici, mai ales in domeniul turismului.

La nivel national, somajul a scazut in toata judetele, cu exeptia judetului Giurgiu, unde numarul de someri a crescut din cauza disponibilizarilor de la SC Icmug SA. Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in Botosani (cu 0,8 puncte procentuale), Alba si Vaslui (0,5 puncte procentuale), Buzau si Mehedinti (0,4 puncte procentuale).

Cel mai ridicat nivel al ratei somajului este in continuare in Mehedinti (8,6%), urmat de Vaslui (6,4%), Teleorman (6,3%) si Galati (6,5%). Nivelul cel mai scazut al ratei somajului s-a inregistrat in judetul Timis (1,5%).

In Bucuresti, rata somajului a ramas la aceeasi valoare ca in luna mai, si anume 2,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si