Magistratii Tribunalului Bucuresti au amanat, marti, pentru 14 august, judecarea primului termen al procesului intentat de senatorul PLD Nicolae Vlad Popa care a cerut instantei sa constate nulitatea vanzarii fabricii Tractorul Brasov catre societatea Flavius Investitii, care a fost gresit citata.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au constatat ca citatia trimisa pe adresa societatii Flavius Investitii s-a intors cu mentiunea "mutat la alta adresa". De asemenea, iar reprezentantul AVAS, care este parte in procesul intentat de senatorul Nicolae Vlad Popa, a cerut instantei sa acorde un nou termen in vederea pregatirii apararii.

Gheorghe Piperea, avocatul senatorului PLD Nicolae Vlad Popa, a declarat pentru NewsIn ca adresa la care figureaza firma Flavius Investitii la Registrul Comertului, adica strada Alexandru Sicleanu numarul 12, nu este cea corecta, societatea mai avand o adresa, mentionata pe site-ul Ministerului Finantelor, respectiv Bulevardul Regina Maria numarul 2.

"Orice cetatean poate crede ca se afla in prezenta unei firme-fantoma, deoarece citatia s-a intors cu mentiunea <<mutat la alta adresa>>, iar de obicei, cand citatiile se intorc cu astfel de mentiuni, inseamna ca cei care au fost citati nu au locuit niciodata acolo", a declarat pentru NewsIn avocatul Gheorghe Piperea.

Senatorul PLD Nicolae Vlad Popa a anuntat in 6 iulie ca va intenta un proces pentru constatarea nulitatii contactului de vanzare a fabricii Tractorul Brasov catre societatea Flavius Investitii, declarand ulterior, in 10 iulie, intr-o conferinta de presa, ca transferul de proprietate asupra societatii Tractorul este un act ilicit si dovedeste ca dedesubturile ar fi, de fapt, o afacere PSD-PNL.

Senatorul s-a bazat in acuzatiile sale pe faptul ca firma Iulius din Iasi, care s-a retras din competitia pentru cumpararea Tractorului in favoarea Flavius Invest, ar avea legaturi cu deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu. De asemenea, el a invocat si faptul ca firma clujeana care a fost numita lichidator in aceasta afacere, din care a castigat trei milioane de euro, este o fosta firma pesedista, Euroconsult. Mai mult, senatorul PLD a acuzat o complicitate intre aceste firme si AVAS, in conditiile in care firma de insolveta clujeana nici nu avea dreptul de a actiona in judetul Brasov.

Popa a adaugat ca pentru a putea deschide procesul pentru constatarea nulitatii vanzarii trebuie sa faca dovada ca este parte in acest contract si a aratat ca indeplineste aceasta conditie tinand cont de faptul ca este actionar minoritar la SIF Transilvania, cu 41de actiuni, iar SIF Transilvania, la randul sau, detine 17,15 % din actiunile Tractorul Brasov.

Senatorul a subliniat ca gestul sau nu are nicio legatura cu vreo rafuiala politica.

Intrebat daca omul de afaceri Ion Tiriac ar putea avea vreo legatura cu vanzarea Tractorul Brasov, Popa a spus ca nu-l vede pe Tiriac ascunzandu-se in spatele unui off-shore din Cipru si incercand sa achizitioneze fabrica pe cai netransparente.

In cadrul aceleiasi conferinte avocatul pe care senatorul PLD l-a angajat pentru a-l reprezenta in proces, Gheorghe Piperea, a invocat motivele pentru care Popa cere o decizie de nulitate absoluta a contractului.

In primul rand, avocatul a aratat ca societatea cumparatoare nu are ca scop statutar de activitate productia de tractoare, ci dezvoltarile imobiliare. Mai mult, Piperea a mai spus ca documentul desavarseste o frauda la lege, ceea ce il face nul absolut pentru cauza ilicita.

"Nu rezulta de unde detine Flavius Invest banii depusi drept garantie si nici restul de 77 de milioane de euro, intrucat o firma constituita in ianuarie 2007, cu un capital de 200 de lei, nu poate avea un istoric bancar suficient de important pentru a putea obtine o astfel de finantare din surse externe", a mai aratat Piperea. Acesta a adaugat ca rezulta ca banii provin de la actionari, iar lichidatorul ar trebui sa sesizeze Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor pentru a verifica legitimitatea sursei de finantare.

Potrivit lui Piperea, lichidatorul ar fi trebuit sa verifice si daca nu cumva cumparatorul este un interpus al altcuiva. In plus, avocatul a aratat ca in contract se prevedea repornirea activului functional la Tractorul Brasov si reangajarea salariatilor, fara a se preciza insa ce se intampla daca acest contract nu va fi respectat si cum ar putea fi obligat cumparatorul sa-l respecte.

Avocatul a mai acuzat ca prin contract se desavarseste un ajutor de stat ilegal. Astfel, potrivit lui Piperea, din cei 77 de milioane de euro se vor plati mai intai onorariul lichidatorului (peste trei milioane de euro), salariatii, bancile, abia apoi urmand fiscul. Se estimeaza ca vor ramane neacoperite sume de peste 200 de milioane de euro, iar ceilalti creditori, inclusiv furnizorii de utilitati, vor ramane neplatiti.

In cele din urma, avocatul Gheorghe Piperea a aratat ca OUG nr. 3/2007, care sta la baza contractului, este contrara Constitutiei, incalcand principiul egalitatii in drepturi, principiul ca economia Romaniei este o economie de piata in care concurenta loiala este protejata.

Senatorul PLD Nicolae Vlad Popa a declarat, vineri, 6 iulie, pentru NewsIn, ca va deschide un proces pentru constatarea nulitatii procesului de vanzare a fabricii Tractorul Brasov catre societatea Flavius Investitii, catalogand tranzactia drept "hotie la drumul mare".

Senatorul a aratat ca, in cadrul procesului, va ridica si exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei prin care s-a facut vanzarea- ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2007 privind unele masuri pentru restructurarea si/sau privatizarea unor societati din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Potrivit lui Nicolae Vlad Popa, actul normativ incalca prinicipiul liberei concurente prevazut de Constitutie, prin faptul ca a dat posibilitatea Flavius Investitii sa achizitioneze fabrica, desi obiectul de activitate al societatii nu are legatura cu productia industriala, ci cu investitiile imobiliare. Totodata, Popa i-a indemnat pe cei interesati sa i se alature in acest proces. „Alaturi de mine sa vina toti cei interesati, inclusiv sindicatele, mai ales in conditiile in care nu exista garantii de continuare a activitatii fabricii pe viitor”, a spus el.

Societatea Flavius Investitii SRL Bucuresti a adjudecat, in 5 iulie, activul functional - platforma industriala a societatii Tractorul Brasov, la pretul de pornire a licitatiei de 77 milioane euro, fara TVA, a informat AVAS printr-un comunicat. Lichidatorul desemnat de AVAS, Casa de Insolventa Transilvania SPRL Cluj-Napoca, a organizat, in 5 iulie, licitatia pentru vanzarea activului functional, in cadrul procedurii de lichidare voluntara. Comisia de licitatie a declarat adjudecatar firma Flavius Investitii SRL, in baza legislatiei care prevede ca "in cazul in care doi sau mai multi ofertanti fac aceeasi oferta de pret, licitatia va continua dupa regula licitatiei competitive. In situatia neacceptarii de catre toti ofertantii a pretului la un anumit pas in crestere, comisia de licitatie va declara castigator ofertanul care are numarul de talon cel mai mic", precizeaza comunicatul AVAS.

Alaturi de castigator, la licitatie a mai acceptat pretul de pornire un singur investitor, Block Buster SRL in asociere cu Build Corp SRL. Comisia de licitatie a primit sapte oferte pentru activul functional al Tractorul Brasov, de la societatile: MYO-O SA, Roses Rezidential Park SRL, Flavus Investitii SRL, FIERCTC Siebel SRL, Block Buster SRL in asociere cu Build Corp SRL, Outdoor Extrem SRL, Neptun SA Campina. Dupa depunerea ofertelor, Outdoor Extrem SRL si Neptun S.A. Campina s-au retras de la licitatie, iar in urma studierii documentelor de participare, Comisia de licitatie a mai respins oferta depusa de MYO-O SA din cauza nerespectarii cerintelor din caietul de sarcini. MYO-O nu a facut dovada achitarii la zi a obligatiilor fiscale catre toti creditorii bugetari.

Uzina Tractorul si-a incetat activitatea, in urma cu patru luni, dupa ce Adunarea Generala a Actionarilor a decis lichidarea voluntara si disponibilizarea personalului de 2.000 de angajati. Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) si alti actionari (2,67%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri