Rezerva de aur a Romaniei a scazut in octombrie cu 1 tona, la 103,7 tone, in urma unei redefiniri care a inclus doar aurul standard, potrivit normelor internationale, in timp ce rezerva de valute a tarii noastre a urcat foarte putin, cu 4,1 milioane euro pana la 25,21 miliarde euro, a anuntat BNR.

La finalul lunii septembrie, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 25,207 miliarde euro.

Cresterea de 4,1 milioane euro a rezervelor valutare inregistrata in luna octombrie 2007 a fost rezultatul unor intrari de 532,1 milioane euro reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale si altele", se arata in comunicatul transmis de BNR.

Iesirile de 528 milioane euro au reprezentat plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele, informeaza BNR.

Rezerva fizica de aur a scazut in octombrie de la 104,7 la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,807 miliarde euro. "In luna octombrie a avut loc o redefinire a rezervei de aur, care, in conformitate cu prevederile internationale trebuie sa includa numai aur standard", mai precizeaza banca centrala.

Astfel, rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei - valute plus aur - au ajuns la finalul lunii octombrie la 27 miliarde euro.

Pana la finele anului 2007, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 186 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rezerva BNR, minus un miliard de euro in ianuarie. Unde s-au dus banii