Analistii internationali, tot mai pesimisti in ceea ce priveste economia Romaniei

Analistii internationali se asteapta la mentinerea sau chiar inrautatirea situatiei economice a Romaniei, potrivit unui studiu intocmit de Erste Bank si Centrul pentru Cercetari Economice Europene, majoritatea celor intervievati enuntand insa ca situatia actuala este acceptabila.

Mai mult de 40% dintre raspunsurile primite anunta asteptari privind inrautatirea economiei Romaniei, proportia celor care estimeaza o imbunatatire a situatiei fiind de doar 7,8%, se arata in studiu.

De asemenea, o treime dintre respondenti au apreciat ca situatia economica actuala este buna, in timp ce 26% dintre cei intervievati au avut pareri diferite.

De asemenea, cei mai multi analisti anticipeaza cresteri ale Bursei de Valori Bucuresti, insa proportia celor care estimeaza aceasta evolutie, de 45,5% din total, este in scadere.

Majoritatea raspunsurilor vizeaza asteptari privind cresterea inflatiei, a ratelor dobanzilor si pe deprecierea leului in raport cu moneda euro. In cazul inflatiei, 71,1% dintre cei intervievati se asteapta la o inrautatire a situatiei pentru Romania.

In cazul dobanzilor pe termen scurt, 72,7% dintre specialisti se asteapta la o majorare in Romania iar in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb euro-leu, 44,4% dintre analisti se asteapta ca leul sa continue sa se deprecieze in urmatoarea perioada.

Studiul lunar desfasurat de Centrul pentru Cercetari Economice Europene (ZEW) din Mannheim si Erste Bank a fost realizat prin chestionarea a 73 de experti de pe pietele financiare pe tema evaluarilor si asteptarilor privind datele economice si financiare ale pietei Europei Centrale si de Est.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri