Bugetul alocat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru plata subventiilor in 2008 a fost diminuat cu 26 de milioane de lei, aceste fonduri fiind transferate pentru suplimentarea bugetului destinat despagubirilor, potrivit unei ordonante aprobata de Guvern.
"Pentru despagubirea culturilor afectate de seceta in 2007, MADR a alocat 500 de milioane de lei. Ulterior, in luna decembrie, Guvernul a aprobat suplimentarea acestor fonduri cu 30 de milioane de lei, insa era prea tarziu pentru efectuarea platilor. Prin urmare, aceasta suplimentare ar fi trebuit sa fie suportata din bugetul aprobat pe 2008, insa pentru capitolul despagubiri era alocata suma de doar patru milioane de lei", a declarat directorul general al directiei buget-finante in MADR, Miron Moldovan, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta, prin care suma de 26 de milioane a fost transferata de la subventii la despagubiri. "Daca nu realizam acest transfer, practic nu s-ar fi putut acorda aceste despagubiri", a spus Moldovan.

MADR a alocat, in 2007, suma de 500 milioane de lei pentru plata despagubirilor culturilor agricole distruse de seceta. Banii au fost platiti pentru despagubirea unei suprafete de 1,3 milioane de hectare, din care peste 42 % reprezinta culturile de grau.

Astfel, MADR a efectuat plati in valoare de 182,8 milioane de lei, pentru despagubirea unei suprafete de 549.577 de hectare de grau. De asemenea, s-au alocat 55,6 milioane de lei pentru 197.316 hectare de rapita distrusa de seceta.

In ceea ce priveste culturile de primavara afectate de seceta, MADR a platit despagubiri in valoare de 230,3 milioane de lei, pentru culturile de floarea-soarelui si de porumb. MADR a platit 130,8 milioane de lei pentru aproape 300.000 de hectare de floarea-soarelui distruse de seceta si 99,4 milioane de lei pentru 165.740 hectare de porumb.

In Romania, seceta a afectat peste 60 % din culturile agricole infiintate in toamna anului 2006. Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despagubiri. Astfel, fermierul a primit o despagubire de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara.

De asemenea, fermierii ale caror culturi de primavara au fost afectate de seceta au primit 750 de lei pentru un hectar de porumb si 700 de lei pentru un hectar de floarea-soarelui.

Nivelul maxim al despagubirilor a reprezentat 70 % din valoarea cheltuielilor efectuate pana la declararea starii de calamitate. Potrivit legii, producatorul a avut dreptul sa solicite despagubiri doar pentru culturile asigurate in prealabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri