Investitorii greci, speriati de posibila intarziere a banilor de la UE

Oamenii de afaceri eleni sunt descurajati si de birocratia, concurenta neloiala si Justitia din Romania

Romania mai are inca probleme de rezolvat, dar birocratia si concurenta neloiala, precum si problemele din Justitia romaneasca sunt aspectele cele mai importante ce stau la baza nesigurantei investitorilor greci care vor sa investeasca in Romania, apreciaza consilierul comercial al Greciei la Bucuresti, Lambis Kunalakis.

"Firmele elene care vin pentru a investi in Romania se gandesc foarte serios la aceste aspecte", a declarat Lambis Kunalakis. In opinia acestuia, investitorii se confrunta in acelasi timp cu lipsa de transparenta in procedurile de privatizare, violarea proprietatii industriale si intelectuale, returnarea cu intarziere a TVA. Kunalakis considera ca exista si posibilitatea unei intarzieri a fondurilor pe care Romania le-ar putea primi de la Uniunea Europeana.

Kunalakis a apreciat ca toate aceste elemente sunt tratate cu mare atentie si joaca un rol foarte important pentru Grecia ca stat membru al Uniunii Europene.
"Cu toate acestea Romania este, pentru investitorii greci, cea mai populara destinatie din Balcani", a adaugat Kunalakis.

Optimism cu privire la aderarea Romaniei la UE chiar si cu... intarziere

In Romania exista, in prezent, peste 2.800 companii cu capital elen, Grecia fiind cel de-al 12-lea mare investitor, cu un capital total investit de 327 milioane dolari.

Cele mai importante domenii in care acestia sunt prezenti sunt cel bancar, servicii financiare, constructii si materiale de constructii, industria alimentara, a bauturilor si imbracaminte.

In 2004, schimburile comerciale romano-elene au totalizat 1,07 miliarde dolari, in crestere cu 42 la suta fata de anul 2003.

Exporturile romanesti in Grecia au fost de 627 milioane dolari (in crestere cu 47 la suta), iar importurile au fost de 440 milioane dolari. Privitor la sansele de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana Kunalakis a spus: "Sunt optimist cu privire la aderarea Romaniei la UE chiar si cu intarziere, iar Grecia sustine Romania in acest proces".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri