In randul statelor membre, pentru doua tari nu exista date publicate pentru luna aprilie, in relatie cu aceeasi luna a anului trecut, iar Cehia, Irlanda, Grecia, Franta, Cipru, Ungaria si Olanda si-au pastrat confidentiale cifrele legate de comertul cu amanuntul. Raman 18 state ale Uniunii cu date publicate, intre care tara noastra detine recordul cresterii cifrei de afaceri in retail, de 18%. La distanta de 4 procente, Romania este urmata de Lituania. Bulgaria a marcat o cifra de afaceri pe retail de 10,1% comparativ cu aprilie 2007.

Cele mai mari scaderi ale comertului cu amanuntul au inregistrat Germania, 5,6%, Spania, 3,3% si Austria, 2,9%. In aprilie 2008, comparativ cu aprilie 2007, vanzarile in retail au scazut cu 2,9% in zona euro si cu 0,8% in UE.

La evolutia lunara, cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri in retail au marcat Lituania, Letonia si Polonia, iar cele mai ample scaderi, Suedia, Germania si Luxemburg. Ţara noastra a marcat o crestere a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul de 0,6% fata de luna martie.

In martie si februarie, Romania a fost, din nou, pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail - si, prin urmare, a consumului - cu un avans anual de 15%, respectiv 22,5%. In ianuarie, la evolutia consumului, tara noastra a fost intrecuta cu doar 0,2% de Slovacia.